Hlavní obsah

Menšinová vláda nebude. Babiš předá funkci Fialovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle všeho už smířil s opoziční rolí a nebude se pokoušet sestavit svou menšinovou vládu. Není vyloučeno, že o jeho záměru už je informován také prezident Miloš Zeman. Hlavní roli v sestavování vlády tak přebírá lídr koalice Spolu, šéf ODS Petr Fiala.

Foto: koláž s Právo a Reuters

Andrej Babiš a Petr Fiala

Článek

Premiér ve čtvrtek sice odmítl naplno sdělit, zda případné Zemanovo pověření k jednání o vládě přijme, a to s odvoláním na to, že to řekne nejdříve prezidentovi, ale řekl: „Budu normálně pracovat až do poslední chvíle, než předám tu funkci panu Fialovi.“

Babiš to naznačil již v rozhovoru pro středeční Právo, kde sdělil, že vláda s důvěrou bude do Vánoc.

Babiš: O návratu k podnikání se rozhodnu až příští rok

Domácí

Zasedání nové Sněmovny vzešlé z voleb svolal Zeman od 8. listopadu, což je poslední den třicetidenní lhůty po volbách dané Ústavou.

Oznámení o tom s podpisem prezidenta dorazilo z Hradu ve čtvrtek předsedovi dosluhující Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) po jeho čtvrteční schůzce s kancléřem Vratislavem Mynářem.

Vondráček byl u Zemana. Je prý schopen vykonávat úřad, Sněmovnu svolal osobně a vlastní rukou

Domácí

Na 8. listopadu chce proto Vondráček svolat i ustavující schůzi nově zvolených poslanců, což je jeho pravomoc. Až po jejím skončení podá Babišův kabinet demisi.

Podle Babiše není termín zasedání komory ničím novým, protože prezident třicetidenní lhůtu naplno využil i v minulosti. Pokud by tak neučinil, pak by se poslanci sešli třicátý den od voleb tak jako tak.

Čeká se na pětikoalici

Volební období současné dolní komory skončí o půlnoci 20. října. Podle Vondráčka není devatenáctidenní prodleva mezi starou a novou Sněmovnou na závadu, protože ještě není dohoda, jak budou vypadat sněmovní orgány.

„My sami potřebujeme ještě čas. Uděláme vše pro to, aby bylo vše připraveno. Čekáme na pětikoalici, která se dohaduje mezi sebou,“ podotkl Vondráček.

Koalice Spolu a Piráti se Starosty již oznámili, že do ustavující schůze chtějí mít hotovou koaliční smlouvu, programové prohlášení a také chtějí uzavřít debatu o sněmovních funkcích a rozdělení vlády.

Kdo bude v nové vládě? Kandidáti už dohromady řeší program

Domácí

Hnutí ANO chce podle Vondráčka důsledně dodržet poměrné zastoupení ve vedení sněmovních orgánů. „Když bude nějaká mezní situace, tak chceme, aby byl respektován náš klub jako největší,“ řekl a zdůraznil, že ANO o své pozice zabojuje. Podle jejich propočtů má ANO nárok na vedení sedmi důležitých výborů.

„Jdeme na jednání s tím, že máme 36 procent mandátů (72 poslanců z 200),“ připomněl.

Právník: Vyznamenání nemusí předat prezident

Domácí

Vondráček s kancléřem hovořili také o udělování řádů a medailí o státním svátku. „Přípravy na 28. říjen probíhají standardně. Dekrety jsou připravené, vyznamenaní jsou vybraní,“ řekl s tím, že ceremo­niál bude záviset na zdravotním stavu prezidenta a také na tom, jestli se nezhorší covidová si­tuace. Prezidentem schválené řády a medaile může předat pověřená osoba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám