Hlavní obsah

Eutanazie v Česku? Politici se neshodnou

– Praha

Před pár dny se Čech, který trpěl nevyléčitelnou nemocí, rozhodl podstoupit asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. V tom, zda by neměli mít lidé, kteří o to stojí, možnost podstoupit něco takového v Česku, se Novinkami oslovení politici neshodnou. Část z nich si to představit dokáže, jiní se staví proti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„K otázce eutanazie je nutné přistupovat velmi citlivě a odpovědně. Je potřeba vést podrobnou diskuzi a vyhodnocovat zkušenost ze zemí, které tuto volbu nevyléčitelně nemocným již umožnily. S tím se pojí i nutnost najít případně shodu na přísných pravidlech, kterými by se eutanazie řídila,” uvedl pro Novinky šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nizozemsko chce legalizovat euthanasii nevyléčitelně nemocných dětí

Evropa

Dodal, že pro tuto diskuzi není ve Sněmovně dostatečné podpora.

Připomněl také, že Pirátský poslanec Lukáš Bartoň spolu s poslankyní Věrou Procházkovou (ANO) předložili v tomto volebním období zákon o paliativní péči a eutanazii. Podle této normy by se člověk trpící nevyléčitelnou nemocí mohl svobodně rozhodnout, zda ukončí vlastní život.

„O případu (ve Švýcarsku) vím. Zákon o paliativní péči, pořízení na konci života a eutanazii, který jsem zpracovala a načetla ve Sněmovně, jasně dokladuje můj postoj,” napsala k tomu Novinkám v SMS poslankyně ANO Procházková.

K tématu se nechtěl vyjadřovat šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Otec dvou malých dětí onemocněl ALS. Rozhodl se pro asistovanou sebevraždu

Žena

„Nejsem příznivcem eutanazie a takový návrh bych nepodpořil,” odpověděl šéf ODS Petr Fiala na dotaz, zda by měla být povolena v České republice.

Podobně to vidí i předseda SPD Tomio Okamura. „Podporujeme rozšíření a zkvalitnění paliativní péče tak, aby lidé netrpěli bolestí, ale nepodporujeme zavedení eutanazie, neboť hrozí nebezpečí zneužití,” napsal v SMS Novinkám.

Chvojka: Dokážu si to představit 

Že by mohli lidé podstoupit v Česku asistovanou sebevraždu, si naopak umí představit šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „U nevyléčitelně nemocných si ve střednědobém horizontu dokážu zavedení eutanazie představit. Musely by ovšem být nastavené jasné záruky, že nebude možné tento institut zneužít,” řekl Novinkám.

Čech s ALS podstoupil ve Švýcarsku asistovanou sebevraždu

Domácí

Komplikovaná otázka je to podle lékaře a poslance TOP 09 Vlastimila Válka. „Musíme se vážně bavit o tom, jak dovolit těžce nemocným pacientům zemřít či odstoupit od léčby, která nemá šanci na úspěch. Nicméně eutanazie jako taková není téma, o kterém bych v současné době debatoval jako o novém způsobu zabití člověka,” podotkl.

Připomněl také situaci v některých dalších evropských zemích. „Uvědomme si, co se stalo například v Holandsku. Z pár pacientů, pro které měla být eutanazie jediným řešení, je dnes 'zabití' 19ti lidí denně. V roce 2019 to bylo sedm tisíc lidí, jejichž život byl ukončen eutanazií,” uvedl.

Počet případů euthanasie se v Nizozemsku zdvojnásobil, volí ji nemocní rakovinou

Evropa

Politici reagovali pro Novinky na událost, kdy 37letý Martin Přecechtěl, který trpěl nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), zemřel ve Švýcarsku, kde se rozhodl podstoupit asistovanou sebevraždu.

„Byl rád a bylo poznat, že jakmile začala látka účinkovat, cítil úlevu,“ popsala serveru iRozhlas jeho manželka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám