Hlavní obsah

Máte soudit, ne si hrát na účetní, vzkázal soudcům Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V trestním právu platí zásada, že pokud si proti trestu podá odvolání pouze obžalovaný, u odvolacího soudu nemůže dostat přísnější trest. Jenže Krajský soud v Olomouci se rozhodl přesně v takovém případě různě sčítat a odečítat tresty. Takové počty mu ovšem zatrhl Ústavní soud (ÚS).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ústavní soudci se konkrétně zabývali stížností muže potrestaného u Okresního soudu ve Vsetíně za vydírání a maření výkonu úředního rozhodnutí. Odvolal se pouze odsouzený, nikoliv státní zastupitelství, proto soud druhého stupně nesměl muži přitížit, s ohledem dodržení zásady zákazu reformationis in peius (rozhodnutí k horšímu v odvolacím řízení).

Přesto mu prodloužil zákaz řízení ze dvou na tři roky. Současně uložil kratší podmínku, a to za výtržnictví a maření výkonu. „Z odůvodnění rozhodnutí odvolacího soudu nevyplývá žádný zřejmý důvod, pro nějž by prodloužení trestu zákazu řízení motorových vozidel o jeden rok nemělo vést ke zhoršení stěžovatelova postavení,“ dodal Filip.

„Od soudce, právě proto že je soudce, a ne účetní, se očekává, že tresty nebude poměřovat formalistickým způsobem, ale konkrétními dopady do života každého jednoho pachatele,” konstatoval senát se soudcem zpravodajem Janem Filipem

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

„Například trest zákazu řízení motorových vozidel má zcela rozdílný dopad v životě každého člověka, s ohledem na jeho rodinu, zaměstnání, podnikání, bydliště a místo zaměstnání a podobně. Stejně tak jinak dopadá peněžitý trest na movitého, jinak může brát nepodmíněný trest odnětí svobody bezdomovec přežívající v mrazech na ulici a tak dále,“ stojí v usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám