Hlavní obsah

Mariánské náměstí od září bez aut, slibuje Praha a plánuje rekonstrukci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha ke konci září plánuje zakázat parkování aut v centru na Mariánském náměstí před budovou magistrátu. Začátkem roku 2020 chce pak mít hotovou studii na novou podobu náměstí bez aut, kterou by mělo zpracovat studio Xtopix. V úterý o plánovaných změnách informovalo tiskové oddělení magistrátu.

Foto: Institut plánování a rozvoje, www.praha.eu

Vizualizace Mariánského náměstí v Praze bez aut.

Článek

„Mariánské náměstí je v současné době nepřehledným místem a funguje více jako parkoviště než náměstí. Jsem rád, že na proměně bude pracovat multioborový tým složený z architektů, dopravních inženýrů, vodohospodáře nebo krajinářských architektů,“ popsal situaci náměstek primátora a bývalý ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petr Hlaváček (TOP 09).

Právě městský institut vybral zpracovatele studie, který navrhne novou podobu Mariánského náměstí. Stalo se jím pražské studio Xtopix, které by návrh mělo vytvořit do začátku roku 2020.

Už od září letošního roku by ale mělo náměstí fungovat v režimu bez zaparkovaných aut, s pěší zónou a stromy. Praha plánuje i program, který by měly společně koordinovat IPR, Městská knihovna, Magistrát hl. m. Prahy, Galerie hl. m. Prahy a další instituce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hlaváček na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Zapojte se, láká Pražany IPR

Do budoucí podoby náměstí se mohou podle ředitele IPR zapojit i občané. „Budeme rádi, když nám Pražané sdělí svůj názor na to, jak by mělo náměstí vypadat, co by na něm nemělo chybět či jaká by měla být jeho náplň. Snažíme se vytvořit prostor v centru Prahy, který nebude jen zastávkou pro turisty, ale také místem odpočinku pro místní,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč.

IPR na náměstí od 21. září do 1. října umístí informační kontejner, kde budou moct Pražané přispět svými nápady, a třeba právě ten jejich ovlivní definitivní podobu náměstí.

Zákaz parkování aut Praha ještě za vlády Adriany Krnáčové (ANO) v roce 2016 prosadila i na Malostranském náměstí. Od té doby ale nijak nepokročila s jeho revitalizací. V současné době se stále čeká na stavební povolení. Na náměstí se příležitostně konají demonstrace, lidé tam mohou posedět na židličkách a občas tam zastaví i zásobovací auta.

„Rozdíl oproti Malostranskému náměstí je v tom, že na Mariánském náměstí je jasný plán toho, co se má stát do 21. září, tedy že tam bude dočasná instalace. Poté až bude projekt, tak se bude řešit stavební povolení,“ uvedl Novinkám primátor Zdeněk Hřib s tím, že se bude postupovat podle harmonogramu.

Reklama

Výběr článků

Načítám