Hlavní obsah

MAPA: Nakažení přibývají po celé republice

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuálně nejvyšší počet nakažených koronavirem při přepočtu na 100 000 obyvatel je ve středočeských Voticích (2973). Podobně vysoké číslo mají z obcí s rozšířenou působností Valašské Klobouky (2934). Nad hranicí 2000 nakažených na 100 000 lidí se momentálně pohybuje 36 obcí.

Článek

Při pohledu na mapu České republiky je patrné, že nákaza je nyní rozšířena napříč zemí. Největší města s velkou koncentrací lidí přitom patří mezi méně zasažená.

Pouze 13 z více než dvou stovek obcí s rozšířenou působností se může pochlubit, že v jejich katastru je méně než 1000 nakažených na 100 000 lidí. Nejčastěji jde o příhraniční obce (Aš, Kraslice, Varnsdorf), ale relativně nízký poměr nakažených je například i v Poděbradech, Pohořelicích či Lanškrouně.

Praha a Brno mají mnohem méně nakažených než kraje

Domácí

Při pohledu na týdenní přírůstky je patrné, proč se Votice dostaly do čela pomyslného žebříčku nejzasaženějších obcí. Oproti minulému týdnu tam totiž na 100 000 lidí přibylo 1615 nakažených, což je počet, jemuž se blíží pouze Jablunkov (1442).

V ČR se v první polovině týdne počty nově potvrzených případů pohybovaly pod úrovní hodnot z minulého týdne, což dávalo naději na změnu trendu šíření nákazy. Středeční rekordní přírůstek 15 729 nakažených je oproti tomu méně optimistický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám