Hlavní obsah

Maláčová není v urážkách sama aneb Přehled sprostoty politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slova ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), která se před novináři po skončení rozhovoru vyjádřila o premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že je debil, dala vzpomenout i na další ostré výroky politiků.

Maláčová řekla o Babišovi, že je debilVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

V únoru 2017 například tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prohlásil, že se Andrej Babiš chová pokrytecky, když inkasuje peníze z dluhopisů Agrofertu, aniž je zdanil, a zároveň se tváří, že bojuje s daňovými úniky. Premiér na svém účtu na Facebooku napsal, že nákupem dluhopisů (jež díky právní úpravě platné v době vydání umožňují nedanit výnosy z nich) Babiš „důkladně ojebal český stát”.

V květnu před třemi lety se pak na twitterovém účtu Šuman začaly objevovat nahrávky či dokumenty o Babišových. Servery Svobodné fórum a Forum 24 zveřejnily 1. května dvouminutovou nahrávku s Andrejem Babišem, na které se vulgárně vyjadřuje o tehdejších ministrech z ČSSD, zejména o ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi a ministryni práce Michaele Marksové. Tehdejšího premiéra Sobotku mimo jiné označil za „největší svini, kterou jsem poznal” a za „blbečka”.

Hamáček: Maláčová se omlouvat nemusí. Byl to podraz ze strany ČT

Domácí

Tehdejší šéf lidovců Pavel Bělobrádek v té době v ČT řekl, že Babiš ostatní na jednáních předsedů poslaneckých klubů a předsedů politických stran posílal „do ženských pohlavních orgánů”. „Možná někteří bývalí předsedové vlády by si celou situaci s panem Babišem vyřídili ručně,” okomentoval chování šéfa hnutí ANO Bělobrádek s tím, že on a Sobotka jsou „v podstatě klidní lidé”. „Musím se smát, když pak (Babiš) říká v médiích, že on takhle mluví jen u lidí, kteří jsou na to zvyklí. Já na to zvyklý nejsem a zvykat si nehodlám,” dodal.

Letos pak vzbudila rozruch Babišova slova na adresu německé europoslankyně Moniky Hohlmeierové, předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu, jež se zabývá jeho možným střetem zájmů. Začátkem roku ji Babiš v souvislosti s únorovou návštěvou členů výboru EP, během níž poslanci dospěli k závěru, že české úřady nedokážou střety zájmů kontrolovat, označil za pomatenou a české členy Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu za vlastizrádce. Výroky se zabýval i Evropský parlament, v červnovém usnesení k Babišovu možnému střetu zájmů europoslanci mimo jiné uvedli, že „rázně odsuzují užití urážlivých výrazů” od Babiše.

Šlo o vyjádření v emocích, řekla k urážce premiéra Maláčová

Domácí

K ostrým slovům –  a to i na dresu jiných politiků – neměl daleko ani někdejší premiér Mirek Topolánek (ODS). Na schůzi Sněmovny v únoru 2007 například udělal vulgární gesto směrem k opozici ve chvíli, kdy si opoziční poslanci stěžovali na nepřítomnost členů vlády. Vzápětí se omluvil a dodal, že vztyčený prostředník byl „nonverbální komunikací” s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). „To, co jsem ukázal, znamená 'Kalousku, jsi jednička!',” řekl o týden později.

Vulgární byl Topolánek třeba také v únoru 2008 během první neúspěšné volby prezidenta. „To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Totální výsměch. Jak se dívají, jestli náhodou někdo nezvedne ruku, tak mu po ní šáhnou. Jděte do pr*ele, všichni!” řekl. A na adresu příznivců ČSSD Topolánek podle serveru Blesk.cz z 20. března 2010 řekl: „Co je obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku? Knedlo-vepřo-zelo, všechny zavřít a nakopat do pr*ele”.

Maláčová řekla o Babišovi, že je debil

Domácí

Ostré výrazy poměrně často používá také někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V červenci 2012 poslanec Věcí veřejných Petr Skokan citoval Kalouskova slova z telefonátu ze září předchozího roku. Kalousek ho v něm častoval vulgaritami poté, co zjistil, že Skokan médiím prozradil incident, kdy Kalousek u Sněmovny nafackoval mladému muži.

„S kým si myslíš, že mluvíš ty čů*áku... Kolik ti za to dali, ty blbečku?... Proč seš taková svině?" řekl podle Skokana Kalousek. Ten také v září 2011 podle Lidových novin označil europoslance ODS Hynka Fajmona a Iva Strejčka za „bezvýznamné” a „zlobou nadané idioty”.

Kalousek: Hluboce se stydím, že jsem europoslancům nadával do idiotů

Domácí

Vulgarity používá i prezident Miloš Zeman. V roce 2014 například vzbudilo pozornost jeho vystoupení v rozhlasových Hovorech z Lán. „Víte, co je Pussy? Ku*da. S prominutím v textech této skupiny je ku*da sem, ku*da tam. Nebudu se zastávat ... teď jsem chtěl říci kurev, ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg ..., tedy poněkud deviantních dam,” vyjádřil se tehdy prezident v přímém přenosu k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot.

„Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno,” řekl také. Ke služebnímu zákonu se Zeman vyjádřil, že vláda „podlehla panu Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní podoby”.  Před dvěma lety pak prezident vyvolal pozdvižení tím, že bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou přitom charakterizoval jako bojovníky proti „ekonomickým zm*dům”, za něž označil Viktora Koženého či Zdeňka Bakalu.

Zeman se chová jako hlupák, vzkázaly prezidentovi Pussy Riot

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám