Hlavní obsah

Malá domů z Bruselu. Strany vydělávají na kancelářích europoslanců

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý měsíc dostávají europoslanci 4563 eur (115 tisíc korun) na provozní výdaje, z nichž si mají hradit chod své kanceláře – tedy i nájem – mimo Brusel a Štrasburk. Zatímco někteří si je v Česku zřídili ve stranických sekretariátech, u jiných nelze na webu adresy jejich kanceláří ani dohledat.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci Evropského parlamnentu během zasedání ve Štrasburku. Ilustrační foto

Článek

Na stránkách zastoupení Evropského parlamentu v Praze nebo na vlastních oficiálních stránkách, pokud je vůbec mají, tak volič nezjistí, kde sídlí kancelář pirátských europoslanců Mikuláše Peksy, Marcela Kolaji a Markéty Gregorové, Veroniky Vrecionové (ODS), Jiřího Pospíšila (TOP 09) či Ondřeje Knotka a Martina Hlaváčka (oba ANO).

Přehled nově zvolených českých europoslanců

Domácí

Lidé tak musejí většinou spoléhat na komunikaci přes e-mail či sociální sítě, v některých případech lze dohledat telefon na asistenta.

Tisíce partajní kase

Někteří europoslanci jako adresu své kanceláře naopak uvádějí stranické sekretariáty, ať už v Praze, nebo v regionech, přitom v některých případech budovy partaji dokonce patří. Své sídlo má v moravskoslezské centrále ODS v Ostravě (budovu zároveň občanští demokraté i vlastní) například Evžen Tošenovský. Ten Právu řekl, že nájem prostoru o 100 metrech čtverečních přijde na 32 tisíc měsíčně.

„V tom je započteno teplo, vodné a stočné, úklid, ostraha, IT služby, vybavení nábytkem včetně kuchyně. Pronájem je v části patra budovy, která je komerčně pronajímána. Podrobnosti pronájmu jsme několikrát dokladovali Evropskému parlamentu,“ sdělil Právu.

Naši europoslanci tají odměny svých asistentů, zlobil se pirát Michálek

Domácí

V pražské centrále ODS má svou kancelář i Jan Zahradil a Alexandr Vondra. Budovu v Truhlářské ulici si ale občanští demokraté pronajímají, Zahradil tak má smlouvu uzavřenou s pronajímatelem.

Kateřina Konečná má kancelář v Novém Jičíně v domě, který patří KSČM a kde sídlí i tamní regionální kancelář, za malou domů partajní kase to však nepovažuje. „Musela jsem ukázat, za kolik si kancelář pronajímám a jaké jsou v místě obvyklé ceny. V EP jsou tvrdší, než je český parlament, takže mě to stálo poměrně dost sil, než mně to schválili. Trvala jsem si na tom, protože to pro mě bylo praktické, lidé jsou zvyklí tam chodit, ale musela jsem si to nechat speciálně schválit,“ řekla Právu.

Nikdy mě nenapadlo kancelář nemít a nedovedu si bez ní představit svůj profesní život. Těžko bych lidi zvala k sobě domů nebo do kavárny
Kateřina Konečná (KSČM)

Podobně je to i v případě lidovců Michaely Šojdrové a Tomáše Zdechovského, kteří si pronajímají kancelář v centrále KDU-ČSL v paláci Charitas na pražském Karlově náměstí, který také vlastní jejich partaj.

Zdechovský Právu řekl, že kancelář podědil po bývalém europoslanci Pavlu Svobodovi a že se Šojdrovou využívají jen část. „Udělali jsme si společné kanceláře, abychom tam mohli mít jednání, protože nejvíce schůzek je v Praze. Máme s KDU-ČSL smlouvu, ale částka je minimální, v řádu tisíců měsíčně. V zahraničí je zcela běžné, že strana má poslance pod jednou střechou, protože to dělá sílu té strany,“ dodal.

Europoslanci berou téměř čtvrt milionu měsíčně

Zahraniční

Kromě toho má Zdechovský i kancelář v soukromém domě v Hradci Králové, kterou sdílí mj. s poslancem Pavlem Bělobrádkem. „V Hradci máme pronajaté celé patro, je tu asistentka a konají se zde různé kurzy angličtiny, máme tu knihovnu. Chtěli jsme tu udělat takové evropské centrum,“ doplnil.

Povinnost zřídit si kancelář v Česku europoslanci nemají, ale fungovat bez ní se podle nich prakticky nedá. „Nikdy mě nenapadlo kancelář nemít a nedovedu si bez ní představit svůj profesní život. Těžko bych lidi zvala k sobě domů nebo do kavárny,“ podotkla Konečná.

Možná kontrola auditory

Výdaje navíc mohou kontrolovat auditoři Evropského parlamentu. Poslanci si měsíční paušál 4563 eur mohou nechat posílat na svůj nebo zvláštní účet dle svého uvážení, mohou si také zvolit nižší paušál, pokud s rozpočtem vystačí.

Čeští poslanci dostávají na pronájem kanceláře ve městech od 16 tisíc do 27 tisíc korun měsíčně (podle velikosti města), cena pronájmu nábytku a vybavení je maximálně 5200 měsíčně, částka na úhradu telefonů a internetu do 5000 Kč a limit na kancelářský materiál 2200 korun měsíčně.

V minulosti se objevila řada případů, kdy čeští poslanci tím, že si zřídili kancelář u příbuzných či známých, vylepšovali jejich rozpočet. Není ani neobvyklé, že si sídla zřizují ve stranických sekretariátech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám