Hlavní obsah

Lídři ČSSD a KSČM se sešli na tajné schůzce

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhé tři dny před volbami se v luxusní restauraci v Praze 6 odehrála utajená schůzka lídrů ČSSD a KSČM. Na skrytém jednání v salónku restaurace AvantGarde se v úterý vpodvečer sešli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho první místopředseda Michal Hašek se šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a místopředsedkyní komunistů Miloslavou Vostrou.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka odjíždí ze schůzky.

Článek

Restaurace se nachází v objektu PPF Gate, kde jsou i showroomy Ferrari a Maserati.

Na místo dorazili každý zvlášť a každý přišel jinudy: první přijel Hašek a do restaurace vešel zadním vchodem. Několik minut po něm dorazili spolu zástupci KSČM a prošli hlavním vchodem. Až za půl hodiny přišel zadním vchodem Sobotka. Po schůzce odcházeli rovněž každý zvlášť.

Nabízí se, že předmětem schůzky mohlo být vyjednávání o případné podpoře jednobarevné vlády ČSSD ze strany komunistů, které se zatím jeví jako nejlogičtější povolební uspořádání.

Řeč prý byla o restitucích

Sobotka i Filip se ale po schůzce zaklínali, že na toto téma vůbec nedošlo: lídři se údajně bavili především o restitucích.

Foto: Petr Horník, Právo

Michal Hašek přichází k restauraci

„ČSSD v úterý na tiskové konferenci navrhla, aby bylo vyhlášeno jednoroční moratorium na vydávání církevního majetku. Se zástupci KSČM jsme se bavili o tom, jaký by byl jejich postup v případné nové Poslanecké sněmovně, kde by se taková věc měla schvalovat. Jejich stanovisko je kladné,“ řekl Právu Sobotka, když ze schůzky odcházel.

„Také jsme se dohodli na tom, že jakmile budou známy povolební výsledky, tak se sejdeme a budeme konzultovat povolební situaci,“ dodal Sobotka.

Odmítl přitom, že by se s komunisty bavil o případné podpoře menšinového kabinetu soc. dem výměnou za sněmovní posty. „Nebudeme předjímat rozhodnutí voličů. Bavili jsme se hlavně o tom, jak korigovat církevní restituce,“ řekl Sobotka.

Jeho verzi potvrdil i Vojtěch Filip. „Bavili jsme se o dalším postupu ohledně církevních restitucí. Neshodli jsme se na tom, že my chceme referendum, kdežto oni ne. Oni navrhují jednoroční zmrazení vydávání, což se mi jeví jako pozitivní návrh. Podpořili bychom to, pokud by ČSSD podpořila náš zákon o referendu,“ řekl Právu Filip.

„Uvidíme po volbách“

Také on popřel, že by jednali o podpoře vlády soc. dem. „Takové úvahy nastanou až po volbách,“ řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslava Vostrá a Vojtěch Filip z KSČM při příchodu do restaurace

Přitom je to téma, kterého se už několikrát lídři obou stran dotkli: Sobotka nedávno Právu řekl, že by si vládu ČSSD s podporou komunistů uměl představit. „Nebráníme se myšlence, že by naše jednobarevná vláda získala podporu KSČM,“ prohlásil pro Právo.

V úvahu by v takovém případě připadalo i křeslo předsedy Sněmovny právě pro Filipa. „Pokud KSČM ve volbách uspěje, nepochybně by měla mít své zástupce ve vedení komory,“ řekl tehdy opatrně Sobotka.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na předvolební konferenci strany

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Foto: Archiv, Právo

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá

Filip zase už dříve pro Právo označil jednobarevnou vládu ČSSD s podporou KSČM za „jednu z možných variant povolebního uspořádání“.

Reklama

Výběr článků

Načítám