Hlavní obsah

Lidovci dají zvýšení rodičovské k Ústavnímu soudu, je prý diskriminační

Aktualizováno

Zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun, které v úterý schválila Sněmovna, dostanou na stůl ústavní soudci. Podle předsedy lidovců Marka Výborného se strana obrátí na Ústavní soud kvůli tomu, že považuje schválený návrh, který zvyšuje rodičovskou pouze části rodin, za diskriminační.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Podle Výborného podání k ÚS připravují lidovečtí senátoři a předloží je poté, co novela vstoupí v platnost. Nyní se čeká na podpis prezidenta.

Nárok na vyšší rodičovskou mají mít podle návrhu, který poslanci navzdory Senátu v úterý schválili, pouze rodiny dětí do čtyř let, které příspěvek dosud nevyčerpaly.

Zhruba 70 tisíc rodin, které mají stejně staré potomky, ale příspěvek již vyčerpaly, má smůlu.

Poslanci rozhodli, 70 tisíc rodin vyšší rodičovskou nedostane

Domácí

Poslanci nakonec stvrdili původně schválený vládní návrh, byť Senát doporučil zvýšit rodičovskou všem rodinám dětí do čtyř let. Pro tuto, opozicí podporovanou variantu, se v předvečer hlasování pokusila přesvědčit stranické kolegy i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Já vám to doplatím ze svého, slíbil Babiš jedné z maminek, která nedostane vyšší rodičovský příspěvek

Domácí

Sociální demokraté nakonec ustoupili tlaku koaličního partnera a s poukazem na možnosti rozpočtu a dodržení koaliční smlouvy vyšší rodičovskou pro všechny nepodpořili.

ČSSD se pohádala kvůli rodičovské. Nakonec ale před Babišem couvla

Domácí

Reklama

Související články

Tisíce rodičů chtějí doplatit rodičovskou

Boj o podobu rodičovské v příštím roce stále neskončil. Vkládají se do něj i rodiče dětí do čtyř let, kteří už vyčerpali rodičovský příspěvek, a nebudou tak...

Výběr článků

Načítám