Hlavní obsah

Lidovci Čižinskému stále věří. Zbytek opozice už ne

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf lidovců Marek Výborný občanskou iniciativu 3000 statečných Jana Čižinského zatím vítá. A svému bývalému stranickému kolegovi věří, když tvrdí, že nechce štěpit politickou scénu. Čižinský by podle něj mohl oslovit ty, které nedokážou přitáhnout standardní politické strany. Jeho kolegové z řad Pirátů, STAN, TOP 09 nebo ODS už tak smířliví nejsou, štěpení se bojí a varují i před tím, kdo se za iniciativou vlastně skrývá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Výborný

Článek

„Říká, že nechce štěpit a zakládat politickou stranu, a já mu věřím. Kdyby to bylo jinak a vznikla politická strana, tak je to pro nás konkurent a partner zároveň, ale pak bych byl velkým kritikem tohoto projektu,“ řekl Novinkám v reakci na novou iniciativu poslance Jana Čižinského šéf lidovců Marek Výborný.

Čižinský před dvěma lety právě za lidovce úspěšně kandidoval do Sněmovny. Členství ve straně ukončil, protože založil nový politický projekt Praha sobě. S ním uspěl v pražských volbách a jeho uskupení je ve vedení města. Podporu lidovců ale zatím podle slov Výborného neztratil.

Jan Čižinský: Jsem připraven být premiérem

Domácí

„Pokud by tato iniciativa vtáhla do hry i ty, které my neumíme oslovit, tak je to jedině dobře. Pokud by to byla třeba kandidátka lidovců s podporou této občanské společnosti, tak tomu rozumím a nemám s tím problém,“ dodal Výborný s tím, že mu ale vadí snižování významu politických stran ve chvíli „kdy se to nenosí“.

Zda by se politická síla 3000 statečných, jak Čižinský projekt nazývá, spojila za dva roky do parlamentních voleb s nějakou politickou stranou, zatím není jisté. Čižinský v rozhovoru Novinkám řekl, že zatím hledá lidi, ale na post premiéra je připraven již nyní.

Fiala: Užitek z toho bude mít Babiš

Ačkoliv lidovci to jako tříštění sil zatím nevnímají, ostatní politické strany to vidí jinak.

„Tuto iniciativu vnímám spíše jako ,one man show‘ a myslím, že by se jednalo spíše o tříštění sil,“ řekl Právu šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Osobně pak nesouhlasím s tím, že k prezentaci této své soukromé aktivity použil občanskou iniciativu a demonstraci Milion chvilek,“ dodal.

Totéž kritizoval i šéf STAN Vít Rakušan. „Moc o té iniciativě nevím, byla představena v konturách, které mi zatím nejsou jasné,“ řekl Právu.

„Pokud je to opravdu občanská iniciativa, kde se sbírají aktivní lidé, tak to nikdy neuškodí. Pokud je to ale výkop ke vzniku nové politické strany, což by se za čas ukázat mohlo, tak je mi trochu nepříjemné, že se to dělá na půdě Milionu chvilek, který dlouhodobě hlásá, že nefandí žádné straně,“ dodal. Vznik nové strany podle něj situaci nevyřeší.

Podobně argumentuje ODS. „Nemyslím si, že českou politiku vylepší zakládání stále nových a nových politických subjektů. Jediný, kdo z dalšího rozmělňování hlasů může mít užitek, je Andrej Babiš,“ vyjádřil se pro Právo její šéf Petr Fiala.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové visí nad Čižinského projektem mnoho otazníků. „Není zřejmé, zda půjde o nové hnutí nebo zda bude iniciativa využita k podpoře současných stran. Pak není jasné ke kterým, zda ke všem, anebo jen k některým z opozice,“ řekla. „Není také jasné, kdo kromě pana Čižinského za tím stojí. Mluví v množném čísle, ale kdo další je zapojen, neříká,“ dodala Adamová Pekarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám