Hlavní obsah

Lidé vzpomínali na Havla na Hrádečku, politici a osobnosti v Praze

Bývalého prezidenta Václava Havla si v sobotu dopoledne u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku připomněly desítky lidí, dorazily pěšky i auty. Vzpomínkové akce k uctění Havlovy památky se konaly na řadě míst v Královéhradeckém kraji. Jen vzpomínkového pochodu od trutnovského pivovaru k jeho chalupě na Hrádečku se zúčastnila asi padesátka jeho příznivců.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalého prezidenta Václava Havla si u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku připomněly desítky lidí.

Článek

Na Hrádeček z nedalekých Mladých Buků zavítal také Robert Feješ. „Atmosféra skvělá, super vzpomínka na Vaška. Zazpívala se hymna, pronesly se výroky, které měl. Lidé zavzpomínali, zapalovali svíčky. Havel chybí,” řekl.

Havla podle svých slov osobně znal. „Pocházím z Trutnova, angažoval jsem se v Občanském fóru, párkrát jsem se s ním tady na Hrádečku setkal. Ať budeme hledat kandidáta na prezidenta jakéhokoliv, takového jako on už nenajdeme,” dodal Feješ.

Další připomínkou výročí Havlova úmrtí v Královéhradeckém kraji je v sobotu v Hradci Králové ve Wonkově ulici před městskou knihovnou u Lavičky Václava Havla štafetová četba jeho textů, akce nazvaná Ha, well: Číst Havla pomáhá.

Foto: David Taneček, ČTK

Květiny, hořící svíčky nebo symboly srdce oživily prostranství před Havlovou chalupou, kde před deseti lety zemřel.

Vzpomínali i v Praze

Deset let od úmrtí Václava Havla si v sobotu dopoledne připomínali také v Praze. V centru hlavního města se sešla řada politiků a dalších osobností. Společně si připomněli osobnost prvního českého prezidenta.

Po setkání v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno.

Z disidenta prezidentem. Před 10 lety zemřel Václav Havel

Historie

Havlovu osobnost a hodnoty, které celý život prosazoval, připomnělo v kavárně několik řečníků. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil jeho principiálnost.

„Pokud se budeme hádat a dohadovat a nebudeme schopni zaujímat principiální stanoviska, tak si nás nikdo nebude vážit,” řekl. Dodal, že akce měla být původně větší a konat se měla v hlavním sále Senátu, ale z důvodu epidemické situace organizátoři zvolili komornější podobu.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se zamyslela nad tím, kam se české prostředí posunulo za deset let od Havlovy smrti. Podivila se nad tím, že ze známého hesla o pravdě a lásce se pro mnoho lidí stalo něco hanlivého.

„Já nechápu pravdu a lásku jako něco, co má být urážkou,” řekla a dodala, že jde naopak o hodnoty, o které by měli všichni usilovat.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalého prezidenta Václava Havla si u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku připomněly desítky lidí.

Na bývalého prezidenta zavzpomínali lidé, kteří s ním spolupracovali. Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský řekl, že je potřeba připomínat konkrétní myšlenky, které Havel prosazoval, a nedělat z něj modlu.

„Pomník nám živým těžko ukáže cestu a z kýče těžko vzejde ponaučení,” míní. Ocenil také to, že se k výročí po celé zemi koná řada připomínkových akcí. „Jsou o to cennější, že je neorganizuje žádná vláda a nesvolává žádný úřad,” řekl.

Ve Varšavě odhalili Havlovi pamětní desku

Evropa

Setkání se zúčastnili také například předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, senátoři Jiří Růžička (TOP 09) a Pavel Fischer (nezávislý) nebo předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Akci podle Vystrčila organizoval zejména Michal Kocáb, který se ale nakonec nemohl zúčastnit, protože onemocněl covidem-19.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Skauti z jihlavského oddílu Divočáci drželi čestnou stráž u lavičky Václava Havla v Jihlavě. Připomenuli si tak desáté výročí úmrtí bývalého prezidenta.

Vzpomínkové akce na více než 30 místech

K připomenutí prvního českého prezidenta se koná celá řada akcí. Ve vzpomínkovém projektu s názvem 10 let bez V. H. lidé mohou navštívit výstavu, promítání filmů, koncerty nebo se zúčastnit průvodu na Hrad.

Vzpomínkové akce v Praze, Brně i na dalších více než 30 místech po celé zemi pořádá také spolek Milion chvilek.

Poslední československý a první český prezident vstoupil do povědomí veřejnosti v 60. letech minulého století díky působení v divadle. V době normalizace patřil k nejvýraznějším představitelům disentu a po listopadu 1989 se stal vrcholným politikem. Zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám