Hlavní obsah

Lidé v Praze demonstrovali na podporu Palestinců i Izraele

Praha

Několik desítek demonstrantů se odpoledne sešlo na Klárově, aby vyjádřily podporu Palestině, po 15:00 se vydaly průvodem k Černínskému paláci na Loretánském náměstí, k sídlu českého ministerstva zahraničí. Cílem pochodu je přiblížit Čechům problematiku Palestiny a zároveň prokázat solidaritu Palestincům.

Demonstrace u izraelské ambasády v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

U izraelské ambasády, kde se naopak koná shromáždění na podporu Izraele, se průvod zastavil. Na pořádek dohlíží policie.

Akce jsou reakcí na 11 dní bojů mezi Izraelem a Palestinou, které si vyžádaly asi 250 mrtvých a tisíce zraněných, především Palestinců. Dnes po půlnoci začalo platit příměří.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pochod na podporu Palestiny a proti nelegálním izraelským osadám v Palestině

Shromáždění na Klárově bylo podle zpravodajky ČTK poklidné. Lidé, mezi nimiž byli také cizinci, si přinesli transparenty. Bylo na nich například Svoboda Palestině, Nemůžeme dýchat od roku 1948 nebo Dohoda století = krádež století. Organizátoři rozdávali palestinské vlaječky. Řečníci přirovnávali okupaci Gazy k situaci v Československu. "Akorát to nebyl Izrael, ale bylo to Rusko, ty spojitosti tu jsou," řekl jeden z organizátorů pochodu Matyáš Pilin. Podle něj by ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) měl přijmout fakt, že Palestina a její lid mají právo být svobodní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Demonstrace na podporu Izraele v Praze

Organizátoři pochodu, který se koná pod záštitou Palestinského klubu v České republice a za podpory kolektivu Food Not Bombs Žižkov, zmínili, že akce není protiizraelská, ale propalestinská. "Nemá za cíl urážet Izrael nebo lidi, kteří tam žijí, ale pouze dát hlas Palestině a Palestincům, kteří žijí zde v České republice a kteří museli uprchnout z Pásma Gazy a ze Západního břehu," uvedli.

"Představa, že Izrael je pouze obětí, je mylná a jediný, kdo opravdu strádá tímto konfliktem, jsou lidé, co žijí v obou zemích, ať už to jsou židé, muslimové, nebo křesťané,“ doplnil Pilin.

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Současným bojům mezi Izraelem a Hamásem předcházely střety mezi Palestinci a izraelskou policií na jeruzalémské Chrámové hoře, jíž muslimové říkají Harám aš-Šaríf.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové střety mezi Palestinci a izraelskou policií na Chrámové hořeVideo: Reuters

Hamás vyzval izraelskou policii, aby se z Chrámové hory a nedaleké východojeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh stáhla. Ve čtvrti hrozí vystěhování několika palestinských rodin, do jejichž domovů se chtějí nastěhovat izraelští osadníci. Po nesplnění ultimáta Hamás začal na Izrael odpalovat rakety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám