Hlavní obsah

Lidé šetří, místo firmy si bazén vybagrují sami

Právo, Martin Procházka

Češi patří v Evropě mezi největší milovníky bazénů, předčí je jen Španělé a Francouzi. Firmy tak nestíhají, navíc ceny za jejich práci dramaticky rostou. Lidé si tak neváhají stavební techniku vypůjčit a bazén, kanalizaci nebo jímku si vykopat sami.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

To byl případ i Ivana Grunda, který se na prahu léta rozhodl, že si chce na zahradě nechat vsadit do země bazén.

„Když jsem zkontaktoval stavební firmu, která by mi práci provedla, zjistil jsem, že nejbližší termíny by byly myslitelné až na podzim. O půjčovnách jsem věděl, ale bál jsem se, že bych svou nešikovností zahradě spíše uškodil. Nakonec jsem byl ale překvapený, jak snadné to je, a za víkend bylo hotovo,“ uvedl Grund.

Nejoblíbenější jsou podle provozovatelů půjčoven minirypadla. „Za posledních pět let se počty vypůjčení neustále zvyšují, a to až o 100 procent ročně. Jednoznačně roste obliba minirypadel. Nakoupili jsme jich desítky a všechna jsou v současné době půjčená,“ řekl Právu Rudolf Kreidl z firmy Stavebniny DEK, která má síť půjčoven.

Polovina ceny oproti dodavateli

Podle něj dokáže firma pro práci s minirypadlem zaškolit i úplné nováčky, a to v krátké době. Zaměstnanci mu předají potřebné znalosti nejen o obsluze stroje, ale i o tom, jak nejlépe chystanou práci provést. „Pokud zákazník přijde s tím, že chce vykopat bazén, získá i know-how, které bude k výkopu potřebovat,“ řekl Kreidl.

„Obsluha našeho stroje je tak snadná, že na něm každý bude za hodinu umět stejně dobře jako středně dobrý bagrista. Důležité ale také je, aby byl zákazník obeznámen s tím, kde má v zemi vedené vodovodní potrubí nebo elektřinu,“ doplnil Kreidl.

Poukázal i na nemalou finanční úsporu, pokud si člověk práci provede sám. „Lidé, kteří se prací s rypadlem živí, si účtují zhruba okolo 500 korun za hodinu bez DPH, přičemž jim platíte také dopravu k vám, ta může činit kolem 30 korun za kilometr. Pokud počítáme s šesti hodinami práce v sobotu a neděli, dostaneme se i s dopravou na přibližně osm až devět tisíc korun. Pokud si stroj půjčíte, ušetříte polovinu,“ vysvětlil.

Víkendové zapůjčení minirypadla totiž vyjde na přibližně 3000 korun bez DPH, je možné půjčit si i vlek na převoz stroje na zahradu za asi 400 korun bez DPH. Podobné ceny mají i další půjčovny, třeba v Mukařově nedaleko Prahy si účtují přibližně 4000 korun za víkend. „Minirypadla půjčujeme za 3000 korun bez DPH na víkend,“ řekl Právu šéf firmy Marent Milan Šotek.

Právě výpůjčky na víkend jsou podle Kreidla u koncových zákazníků nejoblíbenější. „Vyzvednou si stroj v pátek odpoledne a vracejí ho v pondělí ráno. Firmy si rypadla půjčují na delší dobu, výjimkou nejsou měsíce nebo i půl roku,“ vysvětlil.

Pro práci i zábavu

Pokud si minirypadlo převezete na vleku na vlastní ohrazený pozemek, žádné speciální oprávnění k jeho řízení nepotřebujete. V případě, že byste stroj řídili mimo vlastní pozemek, budete ho potřebovat.

Lidé si půjčují malý bagr i pro zábavu. „Kromě zákazníků, kteří potřebují obstarat nějakou práci na zahradě, jsme měli i desítky případů, kdy si zákazníci přišli půjčit bagr třeba jen kvůli tomu, aby si ho doma vyzkoušeli se synem a připravili mu zážitek,“ uzavřel Kreidl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám