Hlavní obsah

Libušín se otevírá, jídelna až v září

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Šest let trvající rekonstrukce Libušína na Pustevnách je u konce. Veřejnosti se objekt poprvé otevře na konci tohoto týdne, kdy si lidé budou moci poprvé prohlédnout interiér formou komentovaných prohlídek. Během září, nejpozději na počátku října v Libušíně bude znovu uvedena do provozu i jídelna a začne nová etapa jeho existence.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Jídelna obnovené chaty Libušín na Pustevnách

Článek

Chata postavená v roce 1899 podle návrhu slavného architekta Dušana Jarkoviče vyhořela v květnu roku 2014. Národní muzeum v přírodě se následně rozhodlo pro tzv. vědeckou rekonstrukci do původní podoby. Náklady byly vyčísleny na více než 117 milionů korun, přičemž více než polovinu této částky poskytlo ministerstvo kultury, pod které muzeum spadá, zbytek byl pokrytý z výtěžku sbírky, z plnění od pojišťovny i z peněz sponzorů.

Muzeum už vybralo provozovatele restaurace, který bude mít v nájmu i sousední hotel Maměnka. Na obědy ve valašském stylu si ale budou muset návštěvníci v Libušíně počkat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obnova chaty Libušín je u konce.

„Zatím bude Libušín fungovat v režimu komentovaných prohlídek, které budou zdarma,“ řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Nájemce totiž ještě potřebuje nějakou dobu na dovybavení prostor a zaučení personálu.

Obnova Libušína byla velmi specifická zejména vzhledem k použití tradičních postupů včetně ručního tesání trámů a ručního hoblování až po rukodělnou výrobu uměleckých předmětů. Jen pro ilustraci, například rekonstrukce původního příborníku zabrala asi 1000 hodin truhlářských prací a dalších 200 hodin ručního malování.

Foto: Aleš Honus, Právo

Interiér chaty Libušín

Jak uvedl Jan Všetečka ze společnosti Archatt, která byla generálním dodavatelem stavby, obnova Libušína byla velmi specifickou zakázkou. „Vytvoření vědecké rekonstrukce je v našich končinách nová věc. Začínali jsme na spáleništi, teď zde vidíme přesnou repliku, byly použity i olejové barvy podle původních receptur, ručně vyráběná skla a podobně,“ řekl.

Největší výzvou bylo zajistit symbiózu tradičních postupů s moderními technologiemi, zejména pokud jde o systém protipožární ochrany, doplnil projektant Jaroslav Svěrek. „Chtěli jsme, aby to pokud možno nebylo vidět a zároveň aby to fungovalo,“ řekl.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata vyhořela do základů v noci z 2. na 3. března 2014.

Doplnil, že se spolu se svým týmem snažil vcítit do myšlení Dušana Jurkoviče, protože například nebylo zdokumentováno, jak dům vypadal zezadu. „Tak doufám, že se na to pan Jurkovič dívá a že se mu to líbí,“ dodal projektant.

Obnovená chata Libušín na Pustevnách (záběry z května letošního roku)Video: Aleš Fuksa, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám