Hlavní obsah

Letiště ponese jméno legendárního nebeského jezdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patřil k nejlepším akrobatickým letcům. Za války utekl do Anglie, kde bojoval jako pilot u 310. československé stíhací peruti. Po nástupu komunistického režimu ale dostal Josef Hubáček vyhazov z práce a vrátil se do rodné Kdyně na Domažlicku. Jeho jméno, které mělo být navždy zapomenuto, teď ponese klatovské letiště.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Michael Hubáček ukazuje fotografie svého otce, legendárního pilota a leteckého akrobata Josefa Hubáčka.

Článek

Za nápadem stojí členové tamějšího Pošumavského aeroklubu. „Je to hezké gesto. Táta měl smůlu, protože zemřel rok před sametovou revolucí,“ zalitoval syn legendárního nebeského jezdce Michael Hubáček.

Otec mu o válečných zážitcích z Anglie hodně vyprávěl. „Líčil, jak ho sestřelil Adolf Galland, německé stíhací eso. Táta se skoro už v bezvědomí dostal z letadla a zachránil se na padáku,“ sdělil Právu Hubáček.

Akrobatické úspěchy

Josef Hubáček se narodil v roce 1909 a do létání se zamiloval už v mládí. Vyučil se sice strojním zámečníkem, ale dobrovolně pak nastoupil na vojenskou leteckou školu do Prostějova.

Později se seznámil s králem vzduchu Františkem Novákem. „Spolu s Petrem Širokým vytvořili legendární akrobatické trio. Nejvíc ocenění přivezli v roce 1937 z mezinárodních závodů ve švýcarském Curychu,“ řekl Michael Hubáček.

Foto: archiv Michaela Hubáčka

Legendární akrobatické trio. Zleva František Novák, Petr Široký a Josef Hubáček

Po okupaci se Josef Hubáček vydal do Francie, kde nastoupil do bojů. „Odcházel už ženatý. Maminku pak zavřeli do věznice v Aichachu, protože byla aktivní v odboji. Na konci války vážila jenom 35 kilogramů. O tom, co zažila, nikdy nemluvila,“ uvedl Hubáček.

Převezl i Clementinu Churchillovou

Jeho otec pak v Anglii nastoupil k 310. stíhací peruti. Účastnil se slavné bitvy o Británii, kde zřejmě zlikvidoval nepřátelský messerschmitt a podílel se na zničení bombardéru. Byl však sestřelen.

„Později ho převeleli k dopravnímu letectvu. Patřil mezi první Čechoslováky, kteří překonali Atlantský oceán. Koncem bojů přepravoval britské politiky na důležitá jednání, jako třeba na Jaltskou konferenci. Tam vezl i Clementinu Churchillovou, manželku britského premiéra,“ zmínil Hubáček.

Foto: archiv Michaela Hubáčka

Josef Hubáček se po návratu z Anglie setkává s manželkou Otýlií, která byla za války vězněna.

V roce 1945 nastoupil válečný veterán na ruzyňské letiště. Jeho kariéra však po komunistickém převratu rychle skončila. „Degradovali ho, vyhodili z bytu. Rodiče se odstěhovali zpátky do Kdyně,“ vyprávěl.

Nadšenci z Klatov pilota přemluvili, aby jim pomohl obnovit Pošumavský aeroklub a stal se jeho předsedou. Teď ponese tamější letiště Hubáčkovo jméno.

Pietní akt se koná v sobotu od 11 hodin, odhalena bude také pamětní deska. Součástí programu je přelet gripenů i historických strojů.

Foto: archiv Michaela Hubáčka

Návrat z mezinárodních závodů ve švýcarském Curychu v roce 1937, kde trio Novák, Široký a Hubáček porazilo tehdejší akrobatické špičky Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám