Hlavní obsah

Ledovka bude extrémně nebezpečná, varovali meteorologové

Aktualizováno

Meteorologové v sobotu zvýšili varování před ledovkou. Ve Zlínském kraji by měla být velmi silná. Chůze i jízda autem může být téměř nemožná, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nebezpečí trvá od sobotní noci až do pondělního rána.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Nový sníh

Článek

Je pravděpodobné, že v dotčených oblastech dojde k výpadkům elektřiny. Lidé by neměli vycházet ani vyjíždět autem.

Varování před ledovkou platí na většině území ČR s výjimkou severních oblastí. V Jihomoravském kraji, části Olomouckého kraje a části kraje Vysočina je varování trochu mírnější, hrozí tak, „jen” silná ledovka. Bude se tvořit při mrznoucím dešti. Lidé by měli být opatrní, aby se na kluzkých chodnících nezranili.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Množství mrznoucích srážek v milimetrech

„Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy,” uvedl ČHMÚ a dodal, že lidé by měli počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

Na jihu a západě Čech a také v jižních částech Středočeského či Pardubického kraje je riziko nízké.

Příští týden bude mrznout a sněžit

Počasí

V Česku by také mělo vydatně sněžit. Varování před novou sněhovou pokrývkou platí do nedělního rána, a potom opět v noci na pondělí pro většinu území s výjimkou jihovýchodu Moravy a Ašského výběžku.

„Do pondělního poledne může místy napadnout 10 až 25 centimetrů sněhu. Slabší sněžení a nižší akumulace sněhu očekáváme hlavně na jihovýchodě a severozápadě území.,” upozornili meteorologové.

„Ledovka se bude tvořit nejen na silnicích a chodnících, ale také např. na stromech a drátech elektrického vedení, což bude působit komplikace v dopravě a také v energetice. Následující sněžení bude situaci v dopravě ještě více komplikovat,” popsali očekávanou svízelnou situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám