Hlavní obsah

Langer: Než prosit Tlustého o podporu, ať raději vláda padne

PRAHA
Aktualizováno

ODS nemíní žádat svého poslance Vlastimila Tlustého o to, aby při hlasování o vyslovení nedůvěře vládě podpořil koaliční vládu. V Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Hlasování chce vyvolat opoziční ČSSD po říjnových volbách.

Článek

„Raději ať tato vláda padne, než aby klečela před lidmi, kteří se chovali jako pan poslanec Morava nebo Tlustý,“ řekl Langer.

Podle něj by od ODS bylo pokrytecké, kdyby současně odsoudila Tlustého jednání v kauze exposlance Jana Moravy a současně ho žádala o podporu.

Podle ministra nepřichází v úvahu jednání s Tlustým. "Není možné, aby někdo připravoval provokaci na svého předsedu a předsedu vlády," dodal.

Morava se tento týden vzdal poslaneckého mandátu poté, co televize Nova dokumentovala jeho pokus vydírat poslankyni SZ Olgu Zubovou přes její dceru. Reportáž měla za úkol odhalit poslance, kteří by měli zájem o kompromitující fotografie svých kolegů. Tlustý s novináři na výrobě snímků spolupracoval.

Škromach: vláda by měla sama o důvěru požádat

Opoziční ČSSD chce po blížících se říjnových krajských a senátních volbách ve Sněmovně hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. K tomu potřebuje podle zákona o jednacím řádu alespoň 101 hlasů. Ačkoli se o to pokusila v tomto volebním období již třikrát, dosud se jí to nepodařilo.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že, pokud strany vládní koalice ve volbách neuspějí, měl by kabinet sám požádat o důvěru. "Zde nejde o selhání jednoho poslance, ale o systém," řekl. O selhání systému jde i podle prezidenta Václava Klause. "S tím se nemohu ztotožnit. (...) Jde o individuální selhání dvou poslanců. (...) V životě každé strany se objeví individua, která selžou," řekl v neděli Langer.

Ministr uvedl, že by hlasování o nedůvěře vládě chápal v případě, kdyby ODS Moravu a Tlustého hájila. "Nyní je to ale politicky motivovaný krok," řekl s tím, že jde i o krok nezodpovědný vzhledem k tomu, že v lednu bude ČR předsedat EU.

Zubová: šlo o stranický úkol

"Předpokládám, že premiér dostojí slibu a že hodlá vyčistit celý ten Augiášův chlév. Nemůžeme říct, že je to jen jeden mladší poslanec, který za to může. V reportáži televize Nova několikrát zaznělo, že jde o stranický úkol," řekla Zubová. Podle ní by k věci měl zaujat stanovisko minimálně i předseda klubu ODS Petr Tluchoř. "Je zodpovědný za chování svých poslanců," dodala.

"Je nezbytné, aby lidé, kteří se na sbírání informací, odeěli ze svých funkcí. Postup vedení ODS mě nepřesvědčil, vznikla atmosféra strachu, hřímání a pořádání honu na čarodejnice na poslance Tlustého," řekl poslanec ODS Jan Schwippel, který patří ke skupině rebelů podporují Tlustého. Uvažují také o odchodu z poslaneckého klubu.

Zubová k otázce, jestli podpoří hlasování o nedůvěře vládě, uvedla, že je to zatím předčasná otázka. Chce, aby se věc nejprve řešila uvnitř koalice. "Nemohu vyloučit nic, budu se rozhodovat se zvážením všech okolností," řekl k podpoře opozičního návrhu Schwippel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám