Hlavní obsah

Poslanci ODS Raninec a Schwippel uvažují o odchodu z klubu

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci ODS Juraj Raninec a Jan Schwippel zvažují odchod z poslaneckého klubu kvůli kauze Morava. Chtějí odvolání šéfa klubu Petra Tluchoře, který prý o Moravových aktivitách věděl a nic neudělal. Pokud Tluchoř zůstane, chtějí z klubu odejít.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Juraj Raninec

Článek

"Já chci jasně říci, že se nenechám vydírat," reagoval Tluchoř v pořadu Impulsy Václava Moravce. Zároveň zvažuje, že klubu navrhne, aby hlasoval o důvěře ve své vedení nebo znovu zvolil předsedu.

Klub se sejde v úterý, na tomto jednání by se však podle Tluchoře z časových důvodů o podobném návrhu hlasovat nemohlo. Odchod poslanců z klubu by podle něj znamenal složité hlasování o každém zákoně. "Ta křehká většina této vlády by byla ještě křehčí," podotkl.

Jan Morava v pondělí oznámil rezignaci na svůj poslanecký mandát kvůli tomu, že chtěl, aby firma, jejíž existenci předstírali reportéři TV Nova, získávala materiály, které by mohly kompromitovat poslankyni zelených Olgu Zubovou.

Zajímal se také o "kompromitující" fotografie Vlastimila Tlustého. Právě o tom měl vědět Tluchoř, s nímž Morava o fotkách mluvil. Tluchoř se měl podle Novy zajímat o to, zda fotky agentura prodá jednotlivě či jako celek.

Poslanci chtějí, aby Tluchoř odešel sám nebo byl odvolán. „Pokud ho klub neodvolá nebo neodstoupí sám zvažujeme odchod z klubu,“ řekli Právu shodně poslanci. Oba patří mezi tzv. rebely.

O odchodu z klubu naopak neuvažuje Vlastimil Tlustý. Spekuluje se však o tom, že by mohl být vyloučen.

Reklama

Výběr článků

Načítám