Hlavní obsah

ČSSD chce kvůli vyděračské aféře hlasovat o nedůvěře vládě

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejužší vedení ČSSD v pondělí vyzvalo kvůli kauze Morava svůj poslanecký klub, aby po skončení krajských a senátních vyvolal hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD také vyzvala premiéra Mirka Topolánka (ODS) a šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, aby odešli z politiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek na pondělní tiskové konferenci.

Článek

Politické grémium ČSSD jednalo v pondělí od rána v pražském Lidovém domě. Řešilo, reakci na kauzu poslance ODS Jana Moravy. Lídr strany Jiří Paroubek pak na tiskové konferenci oznámil, že vedení sociální demokracie vyzývá svůj poslanecký klub, aby po skončení podzimních voleb vyvolal ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě.

"Poslanecký klub se sejde mimořádné tuto sobotu v rámci zasedání ústředního výkonného výboru,“ sdělil pak šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Klub bude řešit svůj postup v případě hlasování o nedůvěře vládě.

Paroubek s Tlustým zatím jednat nebude

Nejisté při tom je, zda by v případném hlasování o nedůvěře vládě kabinet podpořil poslanec ODS a jeden z aktérů kauzy Vlastimil Tlustý. Paroubek ale prohlásil, že strana nebude až do voleb jednat s koaličními rebely o jejich možné podpoře hlasování o nedůvěře kabinetu.

.: Předseda ČSSD Jiří Paroubek, šéf poslanců Michal Hašek a stínový ministr průmyslu Milan Urban.foto: Právo/Milan Malíček

"Až do voleb nebudeme jednat s nikým,“ prohlásil. Podle Paroubka totiž může případná porážka ODS v krajských a senátních volbách vládní koalici rozkolísat a šance na úspěch v hlasování o nedůvěře se zvýší.

Zatím s takovým krokem nikdy ČSSD neuspěla.

ČSSD vyvolala v tomto volebním období hlasování o nedůvěře vládě již třikrát, vždy ale ve Sněmovně neuspěla, neměla dostatek hlasů. Poprvé takové hlasování vyvolala v červnu 2007, poté v prosinci téhož roku a naposledy koncem dubna 2008.

Česká politika klesla na nejnižší úroveň, tvrdí Paroubek

Šéf sociální demokracie kvůli kauze Morava nenechal nit suchou především na premiéru Topolánkovi a šéfovi poslanců ODS Petru Tluchořovi. Politika ODS podle něj "zdegenerovala na zvláštní špinavé řemeslo“.

"Vůči politickému protivníkovi používají všech myslitelných i nemyslitelných prostředků,“ uvedl Paroubek. "Chování poslance Moravy není izolovaným jevem,“ prohlásil a připomněl Kubiceho zprávu, kauzu Jourová nebo přeběhlíky z řad sociální demokracie. Označil to za metody práce "topolánkovské skupiny“.

.: Předseda ČSSD Jiří Paroubek rozmlouvá s novináři.foto: Právo/Milan Malíček

Vláda podle vedení ČSSD dovedla politickou kulturu na nejpokleslejší úroveň v dějinách ČR i Československa. Premiér Topolánek a Tluchoř by měli podle Paroubka neprodleně převzít osobní odpovědnost a odejít. Policii ČSSD vyzvala, aby se kauzou zabývala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám