Hlavní obsah

Tlustý: reakce Topolánka mě nepřekvapuje, mandátu se nevzdám

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) vyzval poslance své strany Vlastimila Tlustého k odchodu ze Sněmovny. Na sjezdu Strany zelených ho v emotivním projevu označil za původce kauzy údajného vydírání poslankyně SZ Olgy Zubové. Tlustý to odmítl a ke složení mandátu se nechystá. Potvrdil to v rozhovoru pro deník PRÁVO.

Článek

Na přelomu roku, v době, kdy probíhala kauza Nedbálková (bývalá asistentka popisovala v bulváru svůj intimní vztah s Tlustým – pozn. red.), mě kontaktoval redaktor televize Nova Janek Kroupa. Tématem schůzky byla kauza Nedbálková a policejní spis Krakatice. Já jsem říkal, že toho mám dost, že to jsou případy, proti kterým se nedá bránit. Na to i reportér řekl svůj nápad: co kdybychom dali do oběhu třeba nějaký záměrně vyrobený kompromitující materiál, u kterého budeme mít zdokumentováno, že jsme ho záměrně vyrobili, abychom to mohli prokázat, až se někde objeví? Řekl jsem ano, a co by to mělo být. Na to on, že když máme Nedbálkovou, tak ty moje milenky. Řekl jsem budiž.

Souhlasil jsem s tím, že byly pořízeny fotografie s nějakou modelkou v hotelu na Šumavě a dokument o tom, že jsou fiktivní. Bylo mi řečeno, abych o tom s nikým nemluvil, redaktorovi nevolal. Teprve až se to objeví, prý k tomu mohu říkat, co chci. To jsem splnil.

Chci říci s plnou vážností, že jsem nikdy na žádné schůzce s diktafonem nebyl, nikoho jsem nikdy nenahrával. Jen jsem splnil, co bylo domluveno. Nikdy jsem ani neviděl, co bylo natočeno, nevím, kdo v reportáži figuruje. Opakuji, že jsem pouze souhlasil s nafocením obrázků s blondýnkou a dal jsem souhlas, že budou na trhu nabídnuty všem, kdo o ně projeví zájem.

Věřte mi to, nebo ne, myslel jsem si, že se ukáže, že za tím stojí agentury blízké Lidovému domu, lidovcům. Když jsem se dozvěděl, že zájem projevil Morava, němě jsem užasl.

Opravdu jsem si to myslel, i když nikdo nemohl vědět, kdo zareaguje a jestli vůbec někdo. Netušil jsem, jakou cestou to dál půjde, kdo a jak bude fotky nabízet.

Ano, akorát jsem netušil, že to bude z ODS.

Reakce Topolánka mě nepřekvapuje, ten patří do skupiny lidí, u kterých bych něco podobného očekával. Chová se tak dlouhodobě a neumím to řešit. Chci se za něj omluvit všem voličům, je to totálně za hranou. Nechápu, proč Topolánkovi, Tluchořovi a některým dalším vadí, že se bráním. Navíc, zdá se, že úspěšně. Pokud dnes popudlivě reagují, pak kladu řečnickou otázku, komu tak může vadit, že se někdo úspěšně brání.

Já jsem přece proti Topolánkovi nic neudělal. Nechal jsem nabídnout kompromitující fotky na mě.

Celou dobu svůj příběh popisuju. Šel jsem do toho proto, že se opakovaně objevovaly vykonstruované kauzy na mou osobu a bylo nemožné se proti nim bránit, protože byly vyrobeny naprosto profesionálně tak, aby se proti nim bránit nedalo. Tak jsem se rozhodl se takto bránit. Čekal bych, že kolega Tluchoř mě pochválí za příspěvek k očištění české politické žumpy. A pokud mě nechválí, ptám se proč.

Můžete mi říct, proč bych to dělal? Vám taky vadí, že se bráním?

Tak je klaďte jim. Já jsem si naprosto jistý, že to, co jsem udělal, je zcela správné a korektní. Že jsem nechal na sebe pořídit kompromitující materiály, moje věc. Že jsem dovolil, aby byly nabízeny na trhu, moje věc. Že jsem souhlasil s jejich zveřejněním, moje věc. Nevěděl jsem, kdo je koupí. Vstoupil do toho Morava. Proč?

To je neuvěřitelné, s  tím se opravdu musím vypořádat.

Pokud jde o Moravu, přece si nikdo nemůže myslet, že to dělal sám pro sebe, k čemu by mu to bylo? Musel to dělat s tím, že se někomu zavděčí.

Naznačuji tím, že si mohl myslet, že tím někomu udělá radost. Bylo by dobré se ho zeptat, komu. To je první stupeň. Druhý stupeň je, že ho o to někdo požádal. A k tomu, že chtěl případně někomu udělat radost, dodávám: to máme v té ODS pěknou atmosféru.

Nejdřív chci vědět, co v reportáži, kterou jsem nikdy neviděl, je.

Reklama

Související články

Nikoho jsem nevydíral, brání se Morava

„Je absurdní, když někdo tvrdí, že jsem chtěl někoho vydírat,“ řekl ve čtvrtek v noci Morava Právu. Připustil, že někdy v únoru byl kontaktován lidmi...

Výběr článků

Načítám