Hlavní obsah

Kvůli imigrantům jednou povoláme na hranice armádu, prohlásil Zeman

Praha
Aktualizováno

Kvůli ochraně hranic proti imigrantům bude jednou muset být povolána i česká armáda. Myslí si to prezident Miloš Zeman, který to v pondělí řekl u příležitosti odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman při odhalení busty francouzského prezidenta F. Mitterranda

Článek

"Myslím si, že jednou nastane čas, kdy budeme muset povolat armádu ke střežení naší státní hranice, což je koneckonců úkol každé armády," řekl Zeman k otázce uprchlictví.

Zároveň dodal, že současná situace na Ukrajině, přičemž odkázal ke střetu v Mukačevu na západě země, povede k tomu, že se "přiblíží vrstva uprchlíků z Ukrajiny". [celá zpráva]

Ukrajince ano, džihádisty ne

"A to jsou lidé, kteří jsou nám kulturně blízcí, kteří jsou ochotni pracovat, nikoli pobírat sociální dávky," řekl prezident. "S takovou migrační vlnou, samozřejmě v omezeném rozsahu, bych souhlasil," dodal.

Poté zdůraznil, že nikdy nebude souhlasit s tím, aby do České republiky přišla migrační vlna islamistů, "mezi nimiž mohou být i bojovníci takzvané svaté války neboli džihádu".

Vláda minulý týden rozhodla, že Česko do roku 2017 přijme 1500 uprchlíků. Z toho prvních 400 běženců ještě letos. [celá zpráva]

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí vládě předložil kvůli migraci požadavek na navýšení rozpočtu o 250 miliónů korun pro letošek a o 1,1 miliardy korun na příští rok. V prvním případě došel kabinet ke kompromisu 234 miliónů, druhý požadavek vzal zatím na vědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám