Hlavní obsah

Kubera Zemanovi u oběda: Prezident by měl jmenovat profesory a nevyvolávat zbytečně spory

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve středu na Hradě sešel u tradičního novoročního oběda s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Kubera prý Zemanovi řekl, že by neměl vyvolávat zbytečné rozpory s vysokými školami a měl by jmenovat Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Článek

„Dotknul jsem se toho tématu. Pan prezident mi sdělil své argumenty, proč to udělal (odmítl jmenování – pozn. red.). Jsem pořád toho názoru, že nejsou vhodné toho, aby se zbytečně vyvolával spor mezi vysokými školami a prezidentem,“ komentoval po obědě Kubera.

Společnost by se podle něj měla spíš sjednocovat. „Ale na tom se s panem prezidentem neshodneme. Já sám bych takový návrh respektoval,“ dodal šéf horní komory.

„Jsem také ten, který si myslí, že některé věci jsou zbytečné,” komentoval to předseda Sněmovny Vondráček.

Foto: Kancelář prezidenta republiky, ČTK

Prezident Miloš Zeman (druhý zleva) se 16. ledna 2019 při tradičním novoročním obědě sešel s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (druhý zprava) a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (vpravo). Vlevo je hradní kancléř Vratislav Mynář.

Rektor Zima chystá správní žaloby

Zeman se rozhodl nejmenovat docenty Ošťádala a Fajta profesory ani poté, co mu věc vrátil soud. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se v pondělí nechal slyšet, že s nejmenováním se nesmíří a v nejbližších dnech podá správní žaloby.

Zeman při zdůvodnění nejmenování v případě Fajta poukazoval na jeho údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala kritizoval kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Divoký brexit nebude, míní Zeman i Kubera

Politici spolu u středečního setkání, při kterém poobědvali pražskou šunku s křenem a telecí medailonky s omáčkou z hříbků, mluvili také o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Kubera se Zemanem se prý shodují v tom, že nevěří, že by nakonec došlo k takzvanému divokému brexitu.

„Naše spekulace se shodovaly v tom, že když si nevíte rady, tak to odložíte, říká se tomu prokrastinace. To bude snaha EU posunout brexit. Snaha Velké Británie bude pověřit Theresu Mayovou, aby vyjednala lepší podmínky. Nedojde k divokému brexitu, myslím, že jsme byli v tomto ve shodě,“ řekl Kubera.

„Je čas na zdravý rozum. Ani jeden z nás si nepřeje tvrdý brexit, na tom jsme se shodli,” doplnil Vondráček.

V loňském roce se tradiční novoroční oběd prezidenta s předsedy Sněmovny a Senátu nekonal. Vondráček ani tehdejší šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) pozvání nedostali. Zeman má se Štěchem dlouhodobě napjaté vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám