Hlavní obsah

Krize přestane sama, řekl Klaus

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus přivítal v pondělí na Pražském hradě svého slovenského kolegu Ivana Gašparoviče, který do České republiky přijel na oficiální návštěvu nedlouho před koncem svého prezidentského mandátu. Na tiskové konferenci, která následovala po jednání obou státníků, došlo i na otázky související s ekonomickou a finanční krizí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem

Článek

"Ta krize přestane sama," řekl český prezident a ohradil se proti protekcionismu, který se snaží uplatňovat některé země na podporu vlastní ekonomiky. Klaus připomněl, že zásahy státu v údobí krize hrály vždy "miniaturní roli".

Klaus se nechtěl vyjadřovat k nedávnému výroku francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se pozastavil nad tím, že francouzské automobilky vyrábějí auta pro Francouze v ČR. Uvedl však, že vítá přístup české vlády, která takový protekcionismus odmítá.

Nynější problémy světové ekonomiky přirovnal Klaus k ataku chřipky, která bez ohledu na podávané medikamenty bude trvat týden, a je lhostejné, budeme-li tvrdit, že jde o sedm dní.

:. Český a slovenský prezidentský pár.foto: Právo/Michaela Říhová

Prezidenti pochválili vztahy obou zemí a zhodnotili svou spolupráci na prezidentských postech. Ivan Gašparovič ocenil přístup České republiky v době plynové krize, kdy naše země poskytla Slovensku plyn ze svých zásob.

Klaus se novinářům pochlubil jedním eurem, které dostal od slovenského prezidenta. "Dělám tím euru reklamu," prohlásil český prezident s tím, že doufá, že nebude muset tento dar danit. Korunovou minci dostal na oplátku i slovenský prezident.

.: Prezident Václav Klaus ukazuje euro, které dostal od slovenského kolegy Gašparoviče.foto: Právo/Michaela Říhová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám