Hlavní obsah

Koronavirem už se nakazilo přes milion Čechů

Počet lidí v ČR, kteří se nakazili koronavirem SARS-Cov-2, přesáhl jeden milion. Vyplývá to ze středečních údajů ministerstva zdravotnictví.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Žena v ochranné roušce prochází 1. února 2021 kolem odběrového místa pro testy na covid-19 ve Žlutých lázních v Praze.

Článek

Pozitivní test už mělo konkrétně 1 003 657 Čechů, z toho 93 043 se s virem aktuálně potýká. Jedná se nicméně o počet nákaz evidovaných ve statistikách. Odhaduje se, že ve skutečnosti mohlo infekci koronavirem prodělat až 20 procent, tedy zhruba dva miliony Čechů.

V úterý přibylo 9057 nakažených, asi o 130 méně než před týdnem. Ke středečnímu dni Česko eviduje 16 683 úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. Počet uzdravených nyní činí 893 931, dopočítávání tohoto údaje má ale setrvačnost několika dní.

Kolektivní imunita? Na tu prodělalo covid málo lidí, říká biochemik Trnka

Koronavirus

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, se v ČR objevil poprvé vloni na počátku března. Po mírném nárůstu počtu nakažených uprostřed dubna se podařilo přenosy udržet na relativně nízké úrovni a o prázdninách se protipandemická opatření částečně uvolnila. V září však začalo nových případů prudce přibývat a v říjnu a listopadu byl se jejich nárůst dal označit za raketový. Nejvíce aktuálně nakažených v jeden den bylo zaznamenáno 28. října, kdy bylo evidováno 122 396 pozitivních.

Po zavedení přísnějších opatření se podařilo šíření viru poněkud zkrotit, ovšem za cenu výrazného přidušení ekonomiky. V prosinci pak čísla nově nakažených opět vzrostla a na začátku ledna se znovu přiblížila k říjnovým a listopadovým maximům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám