Hlavní obsah

Konec jedné éry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes po osmi letech končí éra vlád hnutí ANO a ČSSD. Zatímco první čtyři roky byla u moci většinová vláda ČSSD, ANO a lidovců, v posledních čtyřech letech se menšinový kabinet ANO a ČSSD opíral ve Sněmovně o komunisty.

Foto: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Dosluhující premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová včera ve Sněmovně.

Článek

Po říjnových volbách ANO zůstalo nejsilnější stranou, obě levicové strany po fiasku ze Sněmovny vypadly.

Prezident Miloš Zeman ve středu v 11 hodin na zámku v Lánech jmenuje vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

Jeho kabinet složený z pěti pravicových a středových stran – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – bude mít ve Sněmovně pohodlnou většinu 108 poslanců, a tak i snazší život při prosazování zákonů, než měl menšinový kabinet ANO Andreje Babiše a ČSSD.

Babiš chce třetí dávku po pěti měsících pro všechny bez rozdílu věku

Domácí

Fiala, kterému se nakonec podařilo zlomit Zemanův odpor vůči pirátskému kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému, několikrát slíbil, že se jeho vláda pokusí stmelit rozdělenou společnost.

„Musí skončit ta agresivní, bezohledná, populistická politika neustálých výkřiků směrem k veřejnosti, zneklidňování lidí a urážení celých společenských skupin,“ řekl Fiala v listopadu při podpisu koaliční smlouvy.

„Musíme se vrátit k tomu, že budeme diskutovat a naslouchat i názorům, se kterými třeba nesouhlasíme,“ dodal Fiala.

Chybět bude lidovec Nekula

V koaliční smlouvě nová vláda přislíbila nezvyšovat daně, přidat ministerstvu školství, kultury i obrany, stavět byty a dálnice, ale zároveň šetřit a snižovat veřejný dluh. Už v rozpočtu na příští rok chce seškrtat 80 miliard korun.

Vzhledem k tomu budou muset ministerstva a úřady od Nového roku až do jara hospodařit v rozpočtovém provizoriu a např. zmrazit růst platů státních zaměstnanců.

Fiala a jeho ministři odjedou autobusem dnes dopoledne z Hrzánského paláce společně do Lán.

Vojtěch chce prodloužit pandemický zákon a rozšířit mimořádná opatření

Domácí

Prezident ale na zámku přijme jen 17 členů vlády. Slavnostní ceremonie se nezúčastní kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-­ČSL), který je v covidové izolaci a na rozhovor se Zemanem má dorazit až po Novém roce.

Pověření řídit resort dostane dočasně předseda lidovců Marian Jurečka. Poté členové nové vlády položí věnec k hrobu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Z Lán zamíří znovu autobusem už do sídla vlády v Praze, kde Babiš předá funkci.

Babiš v akci do poslední minuty

Poté má proběhnout první vládní schůze, kdy ji čeká jedno z prvních rozhodnutí.

Jak řekl včera v ČT její kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek, nová vláda musí rozhodnout, zda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nynější nouzový stav má skončit 25. prosince.

Po schůzi vlády začne Fiala uvádět ministry do úřadů. Dnes přijdou na řadu ve 45minutových intervalech čtyři vicepremiéři – ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Lídři V4 se s Macronem shodli na podpoře jádra

Stalo se

Po nich stihne Fiala uvést ministry financí Zbyňka Stanjuru, spravedlnosti Pavla Blažka (oba ODS) a průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN).

V sobotu nový premiér doprovodí do úřadů i zbytek ministrů, např. šéfa diplomacie Lipavského do Černínského paláce nebo Janu Černochovou (ODS) na obranu. Ministerstvo zemědělství převezme Jurečka až v pondělí.

Babiš se dnes chystá jako premiér rozloučit s veřejností, a to těsně předtím, než prezident jmenuje novou vládu. Babiš svolal na 8:30 hodin do Strakovy akademie naposledy tiskovou konferenci za účasti ekonomických ministrů za hnutí ANO.

Ještě tři měsíce auto s řidičem

A půl hodiny před jmenováním Fialovy vlády stihne Babiš přestřihnout pásku při otvírání nového úseku dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře.

Ministři končící Babišovy vlády mají ještě tři měsíce nárok na auto s řidičem a někteří i na odchodné podle odsloužených let plus jeden plat navíc.

Češi vědí, co stojí demokracie, ujistil Babiš na Bidenově virtuálním summitu

Svět

Ale jen v případě, že do tří měsíců nenastoupí do jiné ústavní funkce či jiných služeb státu. Andrej Babiš, Alena Schillerová (finance), Karel Havlíček (průmysl, doprava), Lubomír Metnar (obrana), Richard Brabec (životní prostředí) a Klára Dostálová (místní rozvoj) jsou poslanci, takže nárok na výplatu nemají.

Stejně jako Adam Vojtěch (zdravotnictví), který by měl odejít do Finska jako velvyslanec. Robert Plaga zřejmě zůstane jako náměstek na ministerstvu školství.

Naopak Marie Benešová (spravedlnost) se vrací do advokacie, takže nárok na odchodné po třech měsících mít bude.

Stejně jako dosluhující vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který byl ve funkci 43 měsíců a úplně odchází z politiky, má nárok na čtyřikrát 209 400 korun, tedy 840 tisíc hrubého.

Babiš rozdal vojákům medaile za pomoc při pandemii

Domácí

Řadová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) také v politice nepokračuje, takže odejde s odchodným čtyřikrát 173 200 korun hrubého, tedy se 700 tisíci před zdaněním.

Podobně Miroslav Toman, který se vrací z resortu zemědělství do soukromé firmy v agroprůmyslu.

Lubomír Zaorálek (kultura) by chtěl opět učit na VŠ. Otázkou je, jak to bude v příštích měsících s Jakubem Kulhánkem (zahraničí, ČSSD), který předá úřad Janu Lipavskému.

Reklama

Výběr článků

Načítám