Hlavní obsah

Konec front na úřadech? Poslanci přijali zákon o elektronické komunikaci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili zákon o digitální službě, který zavádí elektronickou komunikaci s úřady. Občané by tak už neměli obíhat úřady a neustále dokola vyplňovat tytéž údaje. Pro přijetí zákona se vyjádřilo 163 poslanců napříč politickým spektrem, proti nebyl nikdo. Úřady by se na nová pravidla měly připravit do pěti let.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Fronty na úřadech by měly do pěti let zmizet. Ilustrační foto

Článek

„Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají,” vysvětlil poslanec ODS Martin Kupka.

Poslanci zdůraznili i to, že občanům zůstane možnost řešit věc osobně na přepážkách.

„Samozřejmě bude zachována stávající forma komunikace s úřady, aby ti, kteří nechtějí nebo nemohou komunikovat přes internet, mohli své věci vyřídit tradičním způsobem,” dodal poslanec.

Studentský průkaz, diplom nebo občanka

Úřady by se na elektronizaci měly připravovat postupně. Definitivní digitalizace by pak měla být hotová do pěti let. V roce 2020 by měl vzniknout katalog služeb státu digitalizace a mělo by být jasné, jak se bude postupovat. Prioritou by měla být například elektronizace studentského průkazu, stavebního řízení, technického, občanského i řidičského průkazu.

„Bude stačit jeden průkaz, protože ostatní údaje si úřad dohledá. Mělo by vám dorazit i upozornění, kdy vám končí platnost nějakého oprávnění,” dodal Kupka s tím, že občanům by také stačila jen jedna kartička.

Digitální i diplom ze studií

„Pro mě osobně byl tento zákon, který se právem označuje jako digitální ústava, jednou z mých hlavních priorit, jde totiž o zcela zásadní okamžik v oblasti digitalizace státu,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Elektronizovaný by podle něj měl být i diplom ze studií a budoucí uchazeč o práci už ho nebude muset nosit s sebou při změně povolání.

„Pokud dáte jako občan v počátku souhlas, úřad se bude moct podívat do centrálního registru,” dodal Bartoš.

„Čeká nás aplikace zákona, který je nadresortní, a bude to velice náročné. Budeme dělat všechno pro to, aby bylo možné přes internet vyplňovat veškeré formuláře,” uvedl na tiskové konferenci po schválení zákona poslanec SPD Pavel Jelínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám