Hlavní obsah

Komunistům se nelíbí vládní úlitby straně války, varoval ANO Skála

• Aktualizováno
Právo, jim

Vládní podpora spojeneckého zásahu v Sýrii v reakci na použití chemických zbraní může ovlivnit jednání o podpoře vlády Andreje Babiše (ANO), domnívá se místopředseda KSČM Josef Skála. Podle něj je vláda „na straně války“, což prý rozrušuje i členskou základnu komunistů.

Foto: archív KSČM

Místopředseda ústředního výboru KSČM pro ideologii, propagandu a mediální činnost Josef Skála.

Článek

„Je to už třetí úlitba straně války, kterou pan premiér a ministři ANO udělali. Lidé jako já a celé vedení KSČM jsme bombardováni členy a i lidmi ze širší levicové vlastenecké veřejnosti, jak dlouho můžeme něco takového tolerovat,“ řekl v neděli na Primě Skála.

Podle něj bude podpora „agrese proti Sýrii“ velké téma při vyjednávání o podpoře Babišovy vlády.

„Byli bychom spokojeni, kdyby se nám vláda zavázala, že se bude řídit ustavujícím dokumentem NATO z roku 1949. První článek říká, že vojenskou sílu lze použít pouze v případě vnějšího napadení nebo na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Teď to bylo porušeno brutálně,“ uvedl Skála.

Babiš s Filipem si to musí vyříkat

Nyní je prý vše na vyjednávání mezi šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a Babišem, kteří si prý budou muset mnohé vyříkat.

Filip víkendový zásah spojenců v Sýrii odsoudil. „Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii. Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí. A právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ uvedl.

Podobně kriticky se vyslovilo rovněž hnutí SPD, vojenský zásah odsoudil i prezident Miloš Zeman.

Skála vyzdvihoval postoj Ruska, které se rozhodlo nezasahovat, na což zareagoval druhý z diskutujících, předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten se komunistického místopředsedy dotázal, zda je Sýrie ruskou kolonií.

Rusko bylo varováno, připomněl Vondráček

Podle místopředsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) lze jen těžko předvídat, jak jednání s komunisty dopadnou.

„Víme, že komunistická strana dlouhodobě zaujímá postoje, které jsou vstřícné vůči ruské diplomacii,“ řekl a připomněl, že Rusko bylo o spojeneckých útocích varováno a nereagovalo na ně.

„Nějakým způsobem tam nějaký dialog probíhá. Nás, doufám, nikdo nepodezřívá, že bychom byli nadšeni z eskalace vztahů s Ruskem. Někdy je ale třeba říct, že jsme spojenci a držíme partu,“ řekl v ČT.

„Po celou dobu vyjednávání a hledání programových shod byli komunisté velmi konstruktivní. U Nikolina se postupovalo v souladu s právem a rozhodnutím Ústavního soudu. Ty kroky byly nevyhnutelné,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám