Hlavní obsah

Komunista Ondráček vládu nepodpořil, straníci nevědí proč

• Aktualizováno

Stranické vedení KSČM dosud netuší, proč jejich poslanec Zdeněk Ondráček v noci na čtvrtek nepodpořil menšinovou vládu ANO a ČSSD právě s podporou KSČM. Podle komunistických poslanců to ale udělal záměrně a dlouho to rozmýšlel. Předem však nic neřekl. Vysvětlení očekávají v pátek na jednání stranického výboru. On sám sdělil, že důvody nepřítomnosti sdělí po jednání výboru.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček (archivní foto).

Článek

Celou dobu prý byl ve Sněmovně a mohl na hlasování kdykoliv přijít. „Nebyl jsem nijak opilý ani indisponovaný,“ ohradil se proti některým spekulacím.

„Má určitě nějaké osobní důvody, protože to nebylo, že by někde upadl, zapomněl se nebo podobně. Bylo to záměrné, ale pochopitelně nám neříkal podrobnější důvody. Dokonce to ani předem jednoznačně neavizoval, byť patřil mezi ty, kteří byli k tomu kroku kritičtí. Zkrátka se rozhodl v ten den a nedostavil se na hlasování,“ řekl poslanec Jiří Dolejš.

Poznamenal, že ústřední výbor KSČM jasně poslancům doporučil hlasovat pro. „I když pochopitelně ho nemůžeme omezovat v jeho hlasovacích právech, tohle je zásadní věc. Bylo by dobré minimálně od něj slyšet, že nadále tu basu držet bude, byť se zachoval, jak se zachoval,“ konstatoval.

Podle poslance Leo Luzara měl Ondráček výhrady vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dlouhodobě. Jeho postoj dává do souvislosti s přístupem ANO k tomu, že Ondráček měl na jaře stanout přes odpor opozice v čele komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Nesouhlasem s podporou vlády ANO a ČSSD se podle Luzara Ondráček netajil.

„Ráno jsem s ním byl. Byl normálně v práci. Osobně jsem si myslel, že nakonec tam bude, ale ten jeho názor asi převládl,“ dodal Luzar.

Konečná: Dopředu si to hodně rozmýšlel

„Říkal dopředu, že si to hodně rozmýšlí, ale když jsem s ním mluvila v úterý, tak jsem chápala, že tam bude,“ řekla europoslankyně a první místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nechce případ komentovat. „Důležitý je výsledek a ten dopadl,“ uvedl. Dodal, že nemá zatím signály, že by se tím v klubu kdokoli chtěl zabývat.

Hlasování nebyli celkem přítomni čtyři poslanci. Kromě Ondráčka i Milan Chovanec (ČSSD), který nechtěl vládu podpořit, Jiří Mašek (ANO), který byl v zahraničí, a Petr Pávek (STAN).

Rezignace na stranické funkce?

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve středu v komentáři k rozhodnutí sociálního demokrata Milana Chovance nehlasovat pro vládu uvedl, že kdyby se to stalo mezi komunisty, požádal by dotyčného, aby rezignoval na stranické funkce.

Babišův kabinet získal ve dvousetčlenné dolní komoře 105 hlasů od zákonodárců ANO, ČSSD a KSČM. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. K vyslovení důvěry stačila nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám