Hlavní obsah

Komerční banka se exekucí Fischerova majetku nevzdává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václavu Fischerovi se stále nedaří přesvědčit své klíčové věřitele, aby zrušili exekuce na jeho majetek. Především Komerční banka (KB) podle zdrojů Práva nehodlá ustoupit. "Pokud banka exekuci uplatní a prodají se Fischerovy nemovitosti, dostane veškeré své peníze zpět," řekl v úterý Právu zdroj, která se skupinou Fischer před časem zabýval.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Exekuce jsou vyhlášeny na Václava Fischera jako fyzickou osobu, Fischer s.r.o. a Fischer Air. K obvodním soudům Prahy 1 či 6 do úterního odpoledne jakýkoliv návrh od věřitelů společností Václava Fischera, tedy od KB, ČSA a ČSL, na zastavení exekuce nedorazil. Potvrdila to v úterý exekuční soudkyně z šestého obvodu Marcela Kolibová a místopředseda soudu Prahy 1 Jaromír Jirsa.

Soudkyně Kolibová měla v úterý ještě rozhodnout o návrhu Komerční banky na exekuci společnosti Fischer Air ve výši zhruba 150 miliónů korun. Nakonec tak však neučinila. "Prostudovala jsem spis a pro určité procesní nedostatky byl vyzván oprávněný (KB - pozn. aut.) k jeho doplnění," řekla na dotaz Práva. Rozhodnutí se tedy odkládá.

Jedná se s více věřiteli

V případě potíží firem založených Václavem Fischerem se pozornost dosud soustřeďovala hlavně na jednání o zastavení exekuce a odkoupení pohledávek od tří hlavních věřitelů - Komerční banky, ČSA a ČSL. Věřitelů Fischerových firem je však daleko více a jejich netrpělivost roste. Je otázkou, zda i jejich nároky dokáže nový majitel uspokojit.

"Jednáme nyní s více věřiteli firem pana Fischera," připustila v úterý mluvčí společnosti Atlantik Finanční trhy Dagmar Adamcová. Způsob, jakým budou firmy v případě úspěchu všech jednání převzaty, vlastní vyrovnání pohledávek, i to, jaký bude mít nový majitel podíl a co z něho zbude Václavu Fischerovi, však nelze podle ní v této chvíli komentovat.

Mluvčí Václava Fischera Věra Kudynová včera oznámila ČTK, že Fischer Air jedná s pojišťovnou Allianz o prodloužení povinného pojištění svých letadel. Allianz jej totiž zrušila kvůli neplacení pojistného. Jednání podle Kudynové směřují k obnovení pojistky i po 1. září, kdy současné pojištění letadel Fischer Air vyprší. Podle mluvčího Allianz Milana Káni však zatím k žádnému jednání nedošlo. Naopak, na trhu se spekuluje o tom, že Allianz podá vlastní návrh na exekuci, nebo na vyhlášení konkursu.

Prodejci vyčkávají na další vývoj

Prodejci Fischerových zájezdů zatím nijak nereagují na kritickou situaci kolem firem Václava Fischera. A to přesto, že některým z nich Fischer dluží i více než sto tisíc korun. Kromě jejich vlastních poboček prodává zájezdy CK Fischer více než osm desítek autorizovaných prodejců. Za každý prodaný zájezd jim podle smlouvy náleží provize, která se obvykle pohybuje mezi osmi až dvanácti procenty z ceny prodaného zájezdu.

Někteří z oslovených prodejců Právu sdělili, že jejich pohledávky vůči CK Fischer se za letošní rok pohybují v řádu několika desítek tisíc korun, ale jsou případy, že cestovní kancelář dluží na provizích i více než sto tisíc. Provizní prodejci - cestovní agentury - však většinou situaci příliš nedramatizují a vyčkávají.

Získat smlouvu na prodej zájezdů CK Fischer bylo mezi agenturami považováno nejen za prestižní, ale i za poměrně výnosnou záležitost. Vzhledem k tomu, že prodej zájezdů pokračuje, je i v zájmu provizních prodejců, aby se situace kolem Fischerových společností dala do pořádku.

Reklama

Související články

Politici Fischerovi zatím věří

Politici většinou věří, že Václav Fischer potíže svých firem ustojí. Neshodují se však v názoru, zda si je podnikatel způsobil sám svými chybami,...

Výběr článků

Načítám