Hlavní obsah

Politici Fischerovi zatím věří

Novinky, Alexandr Mitrofanov, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici většinou věří, že Václav Fischer potíže svých firem ustojí. Neshodují se však v názoru, zda si je podnikatel způsobil sám svými chybami, či zda jde o celosvětový problém v oblasti cestovního ruchu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Šéf poslanců US-DEU Karel Räikönen z nehody vyvázl bez zranění.se nedomnívá, že by pád Fischerových firem ohrozil českou ekonomiku. "Ale samozřejmě velká nepříjemnost je to proto, že jméno firmy Fischer patřilo k těm jménům, která byla považována za ekonomický úspěch," řekl Právu. Krach by podle něj narušil pocit kvality české ekonomiky.

Jak dále řekl, všechny velké firmy v oblasti cestovního ruchu jsou dnes v problémech, což je důsledkem atentátů na americká města z 11. září 2001, po nichž letecký i neletecký turismus hodně utrpěl.

Kühnl podle svých slov již dlouhou dobu s cestovními kancelářemi na dovolenou nejezdí. "Znám hodně lidí, kteří jezdí a důvěru mají, teď bezprostředně odjeli s cestovní kanceláří Fischer dobří známí."

Šéf rozpočtového výboru Sněmovny Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) Fischerovi přeje, aby boj o přežití zvládl. "Je v obtížné obchodní situaci a já mu držím palce, aby se z toho dostal. Ne proto, že je to Fischer, ale držel bych je každé české firmě, která by se dostala do tíživé situace," řekl Právu s tím, že politicky Fischerovi nijak pomoci nelze.

Osobně podle svých slov s cestovní kanceláří Fischer nikdy na dovolené nebyl, "ale současná situace by mně rozhodně nebránila v tom, abych s ním jel".

"Musíme v takovémto případě doufat, že to dopadne dobře. Je to dobře pro firmu i pro její zákazníky," reagoval na dotaz Práva předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Jak dodal, "ti, kteří Fischerovi přejí, aby to přečkal, tak s ním jet musí".

Kraus: podnikatel porušil pravidla

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Michal Kraus (ČSSD) Právu řekl, že je logické, jak Fischer dopadl, protože podle něj "porušil základní podnikatelská pravidla, kdy podnikal zejména na vrub úvěrů, nikoli na základě vlastních prostředků a zdrojů".

Kraus dodal, že by rozruch kolem Fischerových společností se neměl zásadním způsobem dotknout situace v české ekonomice. "Může ale výrazně zasáhnout do podmínek rekreace českých občanů, a to je věc nepříjemná. Nabídka se může výrazně snížit nebo zhoršit. Kromě několika málo cestovních společností žádná nedisponovala tak rozsáhlými možnostmi jako Fischer," řekl Kraus.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše se Fischerovi věřilo, že dokáže být nezávislý na malých českých poměrech a že má nadhled. "Ale ukazuje se, že člověk nemůže být zcela nezávislý a že podnikání samo o sobě nemusí dávat záruku, že člověk bude úspěšný i v politice. Zdroje nadhledu a nezávislosti na politikaření se musí hledat spíše ve formátu osobnosti," dodal Dolejš.

Dovolenou podle svých slov sice ještě nevybral, ale stráví ji v České republice bez Fischera.

Bývalý senátor Fischer byl v minulosti účastníkem několika politických roztržek. Nejčastěji s ODS, kterou často napadal za opoziční smlouvu s ČSSD. Např. v senátní kampani roku 1999 jej tehdejší šéf ODS Václav Klaus osočil, že rozmařile utrácí milióny. Fischer za to marně žádal omluvu.

Částečné usmíření přišlo při oslavě Klausových 60. narozenin v roce 2001. Té se zúčastnil i Fischer a na adresu oslavence mj. prohlásil, že se přišel hluboce poklonit před touto velkou osobností české i evropské politické scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám