Hlavní obsah

Koalice v otázce poslaneckých platů přešlapuje na místě. Dohodla se, že se dohodne

Právo, Jan Martinek

Ani po středečním jednání koaliční rady není jasné, jak budou vládní strany postupovat v otázce poslaneckých platů. Další jednání proběhne ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Koaliční strany mají rozdílné názory, o kolik by měly poslanecké platy stoupnout: zatímco předseda Sněmovny Jan Hamáček přednesl návrh, podle kterého by měly platy stoupnout o 2,9 procent, lidovci navrhují poslanecké platy na rok zmrazit.

"Zatím není vládní návrh. Existuje návrh předsedy Sněmovny Jana Hamáčka, existuje návrh KDU-ČSL, do pátečního hlasování Sněmovny se musíme shodnout," řekl Právu předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

"Každá strana z koalice má svůj názor, tak jsme se dohodli, že se musíme dohodnout na jednotném postupu," uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Podobně mluvil i místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. "Zatím jsme nenašli řešení, ale do pátku se musíme dohodnout," řekl Právu.

Poslanci budou o otázce svých mezd rozhodovat na prosincové schůzi. Pokud by se na řešení nedohodli, stouply by od ledna jejich platy o 26 procent.
Zákonodárci měli mzdy řadu let z úsporných důvodů zmraženy. Účinnost zákona však končí letos. Od ledna by se tedy platy bez jakékoli změny zákona zvedaly o 26 procent a základní plat zákonodárce by představoval 70 400 korun.
Ve hře se objevil kompromisní návrh na růst o 14,5 procenta podporovaný všemi frakcemi. Proti tomu se však postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a následně i předsednictvo jeho strany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám