Hlavní obsah

Šéfové SPOLU a PirSTAN podepsali koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídři stran koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN v pondělí podepsali koaliční smlouvu. Do čela chystané vlády se postaví šéf ODS Petr Fiala. Slavnostní akt v Poslanecké sněmovně nabídly Novinky živě.

Podpis koaliční smlouvyVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme si vědomi, že nás nečekají lehké časy, že příští rok nebude jednoduchý,“ uvedl pravděpodobný budoucí premiér Fiala na tiskové konferenci. A doplnil, že jsou připraveni udělat všechno pro to, aby ČR výzvy zvládla.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je kandidátkou na šéfku Sněmovny, poté vyzdvihla tři priority koaliční smlouvy – zkrocení zadlužení, deklaraci západního směrování a ochranu přírody a klimatu. ,,Je to pro nás klíčové,” prohlásila.

Lidovci chtějí ve vládě ekologii, řešit chtějí i sociální politiku

Domácí

Lidovecký předseda Marian Jurečka zase mluvil o zakopávání příkopů ve společnosti. ,,Je potřeba zlepšovat staré mosty, ale je důležité, abychom to dělali nejenom v rovině materiální, ale i společenské. Stavět mosty mezi lidmi. Zlepšovat komunikaci,“ podotkl.

Podpis koaliční smlouvyVideo: Novinky

Za koalici PirSTAN vystoupil nejprve šéf Pírátů Ivan Bartoš. ,,Budoucnost bez řádění oligarchů,“ komentoval vznikající vládu.

„Byla tu jasná poptávka po změně. Vyslyšeli jsme ji,“ zdůraznil šéf STAN Vít Rakušan.

Naostro startuje koalice i nová Sněmovna. Okamurové nabídnou „bonbonek pro fotografy“

Parlamentní volby

Strany dohodu na koaliční smlouvě, programovém prohlášení společného kabinetu i rozdělení ministerstev oznámily ve středu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lídři koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) podepsali koaliční smlouvu a vládní programové prohlášení

Koncem týdne poté smlouvu postupně schválila vedení STAN, ODS, TOP 09, KDU-ČSL i Pirátů. Posledně jmenovaní smlouvu poté ještě předají k ratifikaci nejvyššímu orgánu Pirátů, kterým je Celostátní fórum o zhruba tisíci členech.

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Domácí

Během vyjednávání o jeho podobě vznikly tři nové resorty ministrů bez portfeje. Budou se věnovat legislativě, evropským záležitostem a vědě, výzkumu a inovacím.

Koalice SPOLU v kabinetu obsadí 11 křesel - vedle postu premiéra, také ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Pirátům a STAN připadne sedm ministerských postů, a to vnitro, zahraničí, průmysl, školství, místní rozvoj, ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Zeman promluvil z nemocnice: Už jsem zcela normální. Fialovu vládu jmenuji co nejdříve

Domácí

Kabinet se bude ve Sněmovně opírat o většinu 108 poslanců.

Prezident Miloš Zeman v pátek uvedl, že se jmenováním Fialy předsedou vlády podle něj nebude problém. Ze své strany chce udělat vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda. Nesdělil však, zda jmenuje vládu ve složení, které Fiala navrhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám