Hlavní obsah

Koalice plánuje dva nové národní parky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet tuzemských národních parků by se měl během následujících čtyř let navýšit. Ke stávající čtveřici by měl přibýt Národní park Křivoklátsko a Národní park Soutok, což je označení pro oblast v soutoku Moravy a Dyje, který je někdy přezdíván za Moravskou Amazonii. V koaliční smlouvě se k tomu zavazují strany budoucí vládní koalice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Křivoklátsko

Článek

Vedle vyhlášení dvou nových národních parků, které by doplnily Krkonošský národní park, Národní park České Švýcarsko, Národní park Podyjí a Národní park Šumava, se koalice zavazuje i ke zdvojnásobení plochy nejpřísněji chráněného území.

Plán nové koalice: Konec snů o kanálu Dunaj-Odra-Labe i dálniční úseky na 150 km/h

Domácí

Národní park Soutok by mohl obsáhnout území údolní nivy řeky Dyje pod obcí Nové Mlýny a okolí Moravy zhruba od Hodonína až po jejich soutok. Jde o nejzachovalejší komplex lužních lesů u nás.

O Křivoklátsku coby národním parku se v minulosti uvažovalo opakovaně. Pravděpodobně by se jednalo o část stávající stejnojmenné chráněné krajinné oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám