Hlavní obsah

Koalice neví, jak na Kalouska. Sněmovna se dostala do maratonu mimořádných schůzí

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koalice versus Miroslav Kalousek. Tak by se dala nazvat současná, téměř patová situace v dolní komoře parlamentu. Koalice se totiž chystá svolat další mimořádnou schůzi Sněmovny - tentokrát kvůli elektronické evidenci tržeb (EET), na kterou se při páteční schůzi ani nedostalo. V říjnu už přitom byly svolány dvě mimořádné schůze kvůli zákonům o vyšším zdanění hazardu, které místopředseda TOP 09 blokoval.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek (vpravo)

Článek

Mimořádné schůze jsou podle politologa Jana Kubáčka mimořádným a poměrně radikálním prvkem. „Je prvkem, jak se říká, silových a výjimečných řešení. V tomhle ohledu je zajímavé, že to začíná být takový cyklus, takový maraton mimořádných schůzí.“ zdůraznil Kubáček.

Připomněl, že i v minulosti svolávala koalice mimořádné schůze, když nastala patová situace například v momentě, kdy existoval početně stejný tábor Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD) a početně stejný tábor Mirka Topolánka (tehdy ODS).

Ideově roztříštěná opozice

Zvláštnost vidí Kubáček v tom, že mimořádné schůze musí nyní koalice svolávat, i když má ve Sněmovně vůči opozici velkou početní převahu. Opozice je navíc podle něj roztříštěna i ideově.

„Kdyby tu situaci někdo přímo v detailu nečetl, tak žije v domnění, že je tady opozice mnohem silnější, že tady v podstatě žijeme v situaci nějakého patu a vyrovnané numeriky vládní koalice a jednotného opozičního tábora,“ sdělil Novinkám Kubáček.

Podle politologa to ukazuje na fakt, že zřejmě nejsou úplně zcela pevné řady vládních poslanců. „Protože kdyby ta převaha byla jednoznačná a týmová, tak by nebylo potřeba využívat těchto mimořádných opatření,“ dodal.

Na EET se nedostalo

Koalice už mimořádnou schůzi svolala dvakrát, a to kvůli zákonu o vyšším zdanění hazardu. Ten blokoval Kalousek údajně kvůli tomu, že mu vadilo, že by měl poslanecký návrh Jana Volného (ANO) přednost před ostatními návrhy opozičních poslanců, které byly předloženy dříve. [celá zpráva]

V pátek se z řad koalice začala ozývat také možnost, že mimořádnou schůzi svolá kvůli EET, které se mělo projednávat ve třetím čtení. Poslanci dlouho řešili rozpočtové určení daní a na elektronickou evidenci se vůbec nedostalo.

„Mimořádná schůze Sněmovny bude nejen kvůli EET, ale i daním na hazard a dalším zákonům. Vláda má hodně úkolů, které musí splnit, a bohužel jednací řád Sněmovny umožňuje jednotlivcům blokovat přijímání zákonů. Proto budeme svolávat i mimořádné schůze. V krajním případě zahájíme vážné jednání o úpravě jednacího řádu,“ komentoval pro Novinky celou situaci ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zákony o EET i hazardu jsou pro něj zásadní.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že není možné, aby dvě politické strany (TOP 09 a ODS), které mají ve Sněmovně výraznou menšinu, blokovaly přijetí zákonů, jako je třeba EET, které mají nejen podporu vládní většiny, ale také podporu i dalších opozičních stran.

Právo opozice

Podle Kubáčka má však na obstrukce opozice právo. „Je to prvek krajní, je to prvek razantní. Ale ten jediný soudce, kdo v tomhle ohledu je, je volič a Ústavní soud,“ řekl.

Blokování zákonů, které předvádí Kalousek, podle něj patří mezi pravomoci výrazného aktivního poslance. „Je to čistě na zvážení daného poslance, jestli se k těmto nástrojům uchýlí, a také jaká podpora za ním stojí. Zatím se ukazuje, že poměrně výrazná, silná. V momentě, kdy by to byl jen Miroslav Kalousek sám, tak tohle opatření nefunguje. Zatím tu tichou podporu má. Uvidíme, jak dlouho vydrží,“ komentoval politolog.

Kalousek už dříve avizoval, že je připravený blokovat EET i několik let. „Tahle balkánská supernovinka, kterou se snaží pan ministr Babiš prosadit, může jenom škodit, nemůže nikomu prospět. Nepřipustíme ji, ať už to bude na mimořádné schůzi nebo na jakékoliv jiné,” sdělil v pátek Novinkám.

Mimořádné schůze podle něj koalice svolávat může, protože je to její právo. Vidí v tom však jen projev neschopnosti a zoufalství. „Nemůže to fungovat,” dodal Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám