Hlavní obsah

Řečnický maratón se po půlnoci rozpadl. Kalouskovi ale plán vyšel

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Přestože byl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připravený až do středečního rána blokovat od řečnického pultu projednávání novely loterijního zákona, celonoční jednání v Poslanecké sněmovně se nakonec nekonalo. Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) o půl jedné ráno ukončil jednací den a poslanci mohli odejít domů. Projednávání vyššího zdanění hazardu ale poslanci podle Kalouskova plánu nedokončili.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Už v úterý odpoledne Kalousek vyslal jasný signál, že ani celá noc nebude vládní koalici stačit na projednání novely loterijního zákona z pera poslance Jana Volného (ANO).

„Zítra, až přijde devátá hodina, kdy myslím, že máme nějaké pevně zařazené body, se vás zeptám, kde je pan poslanec Volný, protože já budu tady a ten bod nebude ukončen,“ varoval Kalousek už v době, kdy se schvaloval program schůze.

Právě Kalousek řečnil před poslanci nejdéle, mluvil zhruba tři hodiny. Řada jeho kolegů neskrývala rozčarování z výhledu na noc strávenou v poslaneckých lavicích.

„Myslím, že tato zákopová válka může skutečně trvat až do rána či do příštích dnů,” prohlásil místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). „Mám tušení, že dnešní noc nebude krátká,” uvedl poslanec Ladislav Šincl (ČSSD).

Kdy končí jednací den?

Po půlnoci se původní Kalouskův plán na probdělou noc začal drolit. Ještě než byla schůze přerušena, rozproudila se debata o tom, kdy končí sněmovní jednací den. Kalousek tvrdil, že v diskusi o hazardu nemůže pokračovat, protože prvním bodem středečního jednání má být schvalování novely zákona o ochraně spotřebitele. Hamáček ale oponoval, že jednací den začíná až v 09.00.

Do sporu se vložil i předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého končí jednací den půlnocí. Vznesl námitku proti tomu, aby jednání pokračovalo. Zákonodárci ale jeho návrh odmítli.

Je mi to škoda. Chtěl jsem to kolegům dovysvětlit, snad až příště
Miroslav Kalousek, šéf poslaneckého klubu TOP 09

Po více než pěti hodinách projednávání novely ODS oznámila, že si bere dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. Hned nato si vzal dvouhodinovou přestávku i Úsvit – Národní koalice. Jednání jejich frakcí by tak skončilo v 04.15. Kalousek pak ohlásil další skoro dvouhodinovou pauzu.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nakonec o půl jedné ráno ukončil jednací den a poslanci mohli jít domů.

„Je mi to škoda. Chtěl jsem to kolegům dovysvětlit, snad až příště,“ komentoval Kalousek. Čas na pokračování svého projevu mít bude. Sněmovna sice bude ve středu pokračovat pevně zařazenými body, bitva o zdanění hazardu by však měla pokračovat ve čtvrtek na mimořádné schůzi, kterou svolala koalice.

Jednatřicet opozičních návrhů

Přesto místopředseda TOP 09 se svým plánem zablokovat jednání o novele uspěl, koalice zákon o vyšším zdanění hazardu druhým čtením protlačit nedokázala. „Až ráno pozdraví jitro Sněmovnu, bod projednán nebude,“ pohrozil ještě v úterý na úvod svého vystoupení Kalousek.

Vadí mu, že hnutí ANO chce protlačit návrh zákona svého poslance Volného, ale neumožní projednat 31 opozičních návrhů, které byly předloženy dříve.

To dřív budou Kostelecké uzeniny bez rizika stravitelné, než něco takového dopustíme
Miroslav Kalousek, šéf poslaneckého klubu TOP 09

Kritizoval i svého největšího rivala Andreje Babiše (ANO). „Takhle si představujete demokracii? Že Sněmovna bude projednávat, co si Andrej přeje a co nepřeje? Fuj!“ rozvášnil se Kalousek. „O tom, co je dobré a co špatné, rozhoduju já Andrej,“ parodoval exministr financí předsedu ANO.

Ten se úterního rokování neúčastnil, protože zároveň zasedala Bezpečnostní rada státu.

Kalousek dodal, že nikdy nedovolí, aby nějaký ministr určoval, který poslanecký návrh se projedná dřív. „To dřív budou Kostelecké uzeniny bez rizika stravitelné, než něco takového dopustíme,“ narážel Kalousek na firmu, kterou vlastní Babiš.

Babiš už dříve Kalouska osočil, že obstrukce dělá jen kvůli tomu, že je zlobbovaný hazardem. „Pan kolega Kalousek prostě nechce zdanit hazard. To je potřeba, aby tady jasně zaznělo,“ řekl v úterý ve Sněmovně  šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

„Řekněme si to na rovinu. Je část Poslanecké sněmovny, která chce řešit hazard, a která ho řešit nechce,“ dodal Faltýnek. „Je to chladnokrevný kalkul, jak růžovou barvou natřít jeho snahu nepřijmout tento zákon,” doplnil Volný.

V rozpočtu by chyběly dvě a půl miliardy 

Ve Sněmovně aktuálně leží dva návrhy na vyšší zdanění hazardu. Vládní návrh by však vyšší sazbu DPH pro hazard zavedl až od ledna 2017, protože se nestihne do konce letošního roku schválit. Proto se koalice snaží protlačit návrh poslance Volného, který by vyšší daň zavedl o rok dříve.

Volný původně navrhoval zvýšit daně z 20 na 25 procent. Koalice se ale dohodla na sazbách 23 a 28 procent.

S vyšším zdaněním navíc počítá státní rozpočet. Pokud novela Volného nebude od Nového roku platit, Babiš bude muset najít 2,5 miliardy do státní kasy někde jinde.

Reklama

Výběr článků

Načítám