Hlavní obsah

Knihkupectví zrušilo autogramiádu knihy Samkové o islámu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokátka Klára Samková měla v pátek v Brně uspořádat autogramiádu své nové knihy „Proč islám nesmí do Česka“. Knihkupectví, ve kterém se měla akce konat, ji ale zrušilo. Nakladatelství Bondy, které knihu Samkové vydalo, mluví o vážném ohrožení svobody slova.

Foto: Milan Malíček, Právo

Advokátka Klára Samková

Článek

„Dnes nám vedení knihkupectví Barvič & Novotný oznámilo, že autogramiádu vzhledem k 'odporu, který tato kniha u lidí v obchodě i na sociálních sítích vyvolává', ruší,“ píše se v prohlášení, které do médií zaslal jednatel nakladatelství Bondy Luboš Koláček.

Setkání bylo zakázáno „seshora”, tvrdí nakladatel

„Zástupkyně této firmy paní Marie Bubeníková nám sdělila, že jejich web je prý zahrnut kritickými reakcemi klientů a do kamenného knihkupectví přicházejí zákaznici, kteří jim spílají za úmysl uspořádat v obchodě autogramiádu. Domníváme se, že knihkupectví Barvič & Novotný bylo v této věci podrobeno nějakému vážnému nátlaku,“ uvedl Koláček.

„Fakt, že brněnské setkání s Klárou Samkovou bylo 'seshora' zakázáno, vnímáme jako vážný pokus omezit svobodu slova a legální diskusi o postavení islámu v moderní evropské kultuře a doufáme, že je jen náhodou, že k němu dochází právě v moravské metropoli, která je podle našich informací i metropolí tuzemského 'tolerantního' islámu,“ napsal Koláček a ujistil, že autogramiáda se bude konat na jiném místě.

Ode mě už ani korunu! zlobí se Samková

Klára Samková na svém facebookovém profilu uvedla, že knihkupectví Barvič & Novotný už od ní neuvidí ani korunu. Tamtéž spekulovala, že za zrušením autogramiády může stát náměstek brněnského primátora Matěj Hollan ze Žít Brno, ten to ale ve facebookové diskuzi odmítl.

Samková je známa svými vyhraněnými názory, co se týče islámu. Před časem přirovnala v debatě v Poslanecké sněmovně islám k fašismu, a kvůli tomu ze sálu odešli velvyslanci některých muslimských zemí, včetně Turecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám