Hlavní obsah

Klausovi se plavili na bývalé Titově jachtě

Právo, Jiří Ovčáček (Kotor)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kotor

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií ve čtvrtek odpoledne podnikl v rámci státní návštěvy Černé Hory plavbu na jachtě Jadranka, kterou nechal pro svou ženu Jovanku postavit někdejší jugoslávský prezident Josip Broz Tito.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Český prezidentský pár na palubě jachty Jadranka

Článek

Klaus s chotí si ve čtvrtek dopoledne v doprovodu černohorského prezidenta Filipa Vujanoviće prohlédli starobylé město Kotor. V místním přístavu se pak nalodili na jachtu Jadranka.

Plavba zahrnovala návštěvu ostrova Gospa od Škrpjela, kde Klaus zavítal do závětní svatyně námořníků, následovala plavba do města Perast a poté do Tivatu, odkud český prezident odletěl zpět do ČR.

Jachtu Jadranka, kterou nechal postavit Tito, získala Černá hora po vyhlášení samostatnosti a vystoupení ze státního svazku se sousedním Srbskem. Zemi jachta připadla na základě dohody o dělení společného majetku.

Klausova státní návštěva v malé přímořské zemi zaujala místní média, zvláště pak prezidentova středeční pobídka, aby do Černé Hory jezdilo více českých turistů. Klaus byl na toto téma terčem otázek i ve čtvrtek. Po návštěvě Kotoru slíbil, že o krásách Černé Hory bude hovořit právě před lidmi v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám