Hlavní obsah

Klaus vetoval sporný zákon o střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu zákona o střetu zájmů, která mění i zákony o obecních a krajských volbách. Klaus na konci ledna napsal předsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, že zákon nepodepsal, protože se stejně jako Senát domnívá, že spornou novelu parlament nepřijal.

Foto: Táňa Modlová
Článek

Prezident chce předejít sporům o to, zda zákon byl, nebo nebyl platně přijat, proto se rozhodl novelu zákona o střetu zájmů vrátit a umožnit tak Sněmovně hlasovat o ní znovu, vysvětlil ve čtvrtek mluvčí Hradu Petr Hájek.

"Mně překvapil ten obrat, protože jsem očekával, že pan prezident bude pokračovat ve svém trendu a myšlení. V této chvíli vlastně legitimizoval názor Poslanecké sněmovny," řekl ČTK předseda Senátu Přemysl Sobotka. Pokud by Sněmovna prezidentovo veto přehlasovala a novela tak vyšla ve Sbírce zákonů, senátoři se kvůli platnosti jejího schvalování obrátí na Ústavní soud, potvrdil Sobotka.

Sporná novela by měla krajským a některým obecním zastupitelům uložit, aby zveřejňovali vedlejší příjmy, podnikání a majetkové poměry. Novela ale mění i zákony o obecních a krajských volbách a týká se také zákona o jednacím řádu Senátu. Horní komora má proto za to, že její zamítnutí znamenalo v souladu s Ústavou pro novelu definitivní konec.

Poslanci se ale domnívají, že zákony o obecních a krajských volbách nejsou volebním zákonem podle Ústavy ČR. Senát proto podle nich měl na schvalování novely čas jen do počátku ledna. Tím, že ji v této lhůtě neprojednal, novelu podle poslanců de facto přijal. Podle prezidenta spočívá rozpor mezi oběma komorami ve výkladu slov "volební zákon".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám