Hlavní obsah

Klaus: ÚS svým verdiktem vstoupil do politiky

– Podgorica
Právo, Jiří Ovčáček (Podgorica)

Ústavní soud se úterním rozhodnutím zrušit úsporné změny ve stavebním spoření pohybuje mimo českou ústavu a vstoupil do čisté politiky, reagoval prezident Václav Klaus na verdikt. Prezident Ústavní soud kritizuje dlouhodobě.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezident Václav Klaus při podpisu do Pamětní knihy Parlamentu Černé Hory v hlavním městě Podgorici

Článek

"V České republice se stalo módou mluvit o tom, jestli se ten či onen ústavní činitel pohybuje v rámci Ústavy, na hraně Ústavy, za hranou Ústavy. Já bych chtěl říci, že dnešní rozhodnutí Ústavního soudu jednoznačně sděluje, že Ústavní soud se pohybuje mimo ústavu a že vstoupil do čisté politiky," řekl Klaus Právu a ČTK v černohorské Podgorici.

Ústavní soud soud kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření, které se dotýkají milionů lidí. Vyhověl tak návrhu opoziční ČSSD a podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) způsobil prohloubení schodku letošního rozpočtu zhruba o šest miliard korun. Zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010 totiž zrušil s okamžitou platností.

Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechal platit ještě do konce roku. Z nálezu vyplývá, že vláda může do budoucna snížit roční státní příspěvek i v případě smluv o stavebním spoření uzavřených před novelou zákona. Díky odkladu účinnosti nálezu ÚS má vláda šanci prosadit některá úsporná opatření znovu parlamentní procedurou.

Rozhodnutí Ústavního soudu kritizuje prezident dlouhodobě. Loni například v projevu před Poslaneckou sněmovnou vyzval ke změně jeho postavení, aby se nemohl chovat jako nikým nekontrolovaná třetí parlamentní komora. Prezident se se soudci ostře střetl například poté, co v roce 2009 zrušili ústavní zákon o zkrácení volebního období tehdejší sněmovny, který umožňoval konání předčasných voleb.

Klaus kritizoval i rozhodnutí ÚS z loňského září o neústavnosti snížení platů soudců. Soud tak podle něj rozdělil občany na dvě kategorie - na soudce a ty ostatní.

Reklama

Výběr článků

Načítám