Hlavní obsah

Rozhodnutí je nezodpovědné, tvrdí přehlasovaní soudci ÚS

– Brno
Právo, pko

Celkem pět soudců Ústavního soudu (ÚS) se postavilo proti verdiktu, kterým soud zrušil změny ve stavebním spoření. Podle soudců Stanislava Balíka, Ivany Janů, Vladimíra Kůrky, Dagmar Lastovecké a Michaely Židlické měl ÚS v současné ekonomické situaci země úpravy ve stavebním spoření ponechat v platnosti.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pětice soudců se s verdiktem kolegů neztotožnila.

Článek

„Ze stavebního spoření se stal výhodný finanční produkt, který ovšem neodpovídá svému názvu. Je realitou, že stavební spoření se státní podporou je převážně využíváno k prostému výhodnému zhodnocení finančních prostředků, a to bez účelového omezení. Není-li státem vyžadováno účelové využití takto získaných prostředků, nelze očekávat, že stát v době svých vlastních ekonomických problémů bude v takto nastavené podpoře v plném rozsahu pokračovat,“ napsala do svého odlišného stanoviska Janů s tím, že spoření si například nemohou dovolit ti, kteří žijí od výplaty k výplatě, přičemž těmto lidem stát žádné podobné zhodnocení peněz nenabízí.

Většina pléna nerespektovala tenkou hranici odpovědnosti za hospodářskou situaci státu v době ekonomické krize
soudkyně Ivana Janů

Plato jogurtů zdarma ve svatém supermarketu

Podle Janů je důležité říci, že koalice změnou nesáhla lidem na úspory, jen se stavební spoření stalo méně výhodné než v minulosti. „Sofistikované závěry o protiústavním zásahu do základních práv 'stavebních střádalů' nerespektují ústavní princip zdrženlivosti soudní moci v oblasti, která je výlučně v odpovědnosti moci politické. Zvláště za situace, kdy jsou redukovány i sociální pomocné funkce státu těm, kteří na stavební spoření nikdy nedosáhli. Většina pléna nerespektovala tenkou hranici odpovědnosti za hospodářskou situaci státu v době ekonomické krize,“ dodala Janů.

„Nálezem ÚS bylo zajištěno účastníkům stavebního spoření střádajícím měsíčně 1 500,- Kč připsání další části ročního státního příspěvku za rok 2010, odpovídající výši maximálně 8,20 Kč denně. Po dobu jednoho roku je tak této skupině umožněno každou neděli ve svatém supermarketu přikoupit plato jogurtů v akci na celý příští týden. Lze posléze díky pravidelné celoroční konzumaci vápníku u tohoto segmentu populace očekávat zpevnění páteře?“ přisadil svou typickou formou soudce Balík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám