Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil škrty ve stavebním spoření

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ada, nig, jas, jov

Ústavní soud (ÚS) ve středu zrušil změny ve stavebním spoření, které v rámci úsporných opatření prosadil kabinet Petra Nečase (ODS). Návrh podali poslanci ČSSD. S verdiktem seznámil veřejnost předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský při čtení nálezu soudu

Článek

Zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory za rok 2010 zrušil ÚS s okamžitou platností. Zbytek zákona včetně snížení státní podpory nechal platit ještě do konce roku.

Novela snížila státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření.
Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory. Podle ČSSD zákon zasahuje do vlastnického práva lidí tím, že zpětně ruší nároky vzniklé podle právoplatně uzavřených smluv o stavebním spoření.

Na rozdíl od zvláštní daně není snížení státní podpory protiústavní, vyplývá z nálezu ÚS. Vláda má díky odkladu platnosti šanci zohlednit postoje Ústavního soudu a prosadit některá úsporná opatření znovu.

Poslanci ČSSD napadli jak způsob, kterým bylo opatření přijato, tak jeho zpětnou účinnost. Změny podmínek se dotknou několika miliónů lidí.

Rychetský v odůvodnění uvedl, že stát při změnách využil nepřiměřené prostředky a zasáhl do majetkových práv občanů, kteří měli legitimní očekávání při uzavírání smlouvy. Zákon se dle odůvodnění negativně dotkl i stavebních spořitelen.

Kalousek: propad příjmů vyrovnáme jinými úsporami

"Rozhodnutí Ústavního soudu mohou politici pouze respektovat. Beru na vědomí, znamená to tedy, že propad plánovaných příjmů státního rozpočtu bude letos zhruba šest miliard korun a o těchto šest miliard korun dostane někdo méně," sdělil Právu k rozhodnutí ÚS ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek následně ve Sněmovně jako příklad úspor uvedl třeba výdaje do dopravní infrastruktury. Podle něho soc. dem. způsobila, že zatímco někdo, například i rodina Kalouskova, která má stavební spoření, na rozhodnutí Ústavního soudu vydělá, tak jiní na tom prodělají. "Ty peníze, které já dostanu, někdo jiný nedostane," prohlásil ministr, který sociálním demokratům k rozhodnutí ÚS ironicky poblahopřál.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka rozhodnutí soudu uvítal a vyzval vládu, aby se občanům omluvila. Sobotka by žádné změny ve stavebním spoření nedělal a příjmy rozpočtu by sanoval zvýšením daní.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka spokojeně poslouchá verdikt Ústavního soudu.

Sněmovna normu odsouhlasila ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli zneužití stavu legislativní nouze Ústavní soud v březnu zrušil balíček škrtů v sociální oblasti. Na toto rozhodnutí Rychetský ve zdůvodnění rozsudku odkázal.

Na rozdíl od balíčku sociálních škrtů ale v případě stavebního spoření sociální demokraté zpochybňovali nejen proceduru přijetí, ale také obsah normy.

Vláda si od snížení státní podpory stavebního spoření slibovala úsporu asi šesti miliard korun jen za letošní rok. Příští rok by stát mohl uspořit 6,5 až 8,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám