Hlavní obsah

Klaus stále věří trojkoalici, Topolánkovi dal ještě tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus označil za užitečné své čtvrteční a páteční rozhovory s předsedy sněmovních stran. Klaus prý našel v názorech lídrů podněty, které by mohly přispět k řešení povolební situace. Zároveň chce po předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi, aby mu první týden v srpnu předložil zprávu, jak pokročila jednání o sestavení vlády. Podle Topolánka Klaus stále důvěřuje projektu trojkoalice.

Článek

"Má jednání s předsedy parlamentních stran se ukázala být užitečná," uvedl v pátek prezident Klaus poté, co absolvoval setkání se všemi stranickými šéfy.

"V jejich stanoviscích jsem nalezl několik podnětů, které by mohly - po jejich doladění - vést k pozitivnímu posunu při hledání řešení současné situace a které stojí za to, aby byly předmětem dalšího vyjednávání mezi politickými stranami za předpokladu, že ústupky a kompromisy budou schopni provést všichni zúčastnění," stojí v prezidentově prohlášení.

Klaus: nepromarněte příležitost k dohodě

Klaus také vyzval politické strany, aby nepromarnily příležitost k dohodě. Podle prezidenta mají jednat věcně mít na paměti zájem státu a občanů.

"Očekávám od předsedy ODS, kterého jsem pověřil vést povolební politická jednání, že mi nejpozději v prvním srpnovém týdnu, neboli dva měsíce od konání voleb, předloží zprávu o výsledcích tohoto svého mandátu," uzavřel Klaus.

Topolánek: čas na změnu taktiky ještě nenastal

Podle Topolánka prezident stále důvěřuje projektu trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, přestože ho znervózňují zdlouhavá jednání. [celá zpráva]

Po setkání s prezidentem prohlásil, že zatím jsou na programu standardní postupy. Jedním z nich má být další pokus o zvolení předsedy Sněmovny, který poslanci naplánovali na příští pátek.

Strany trojkoalice přijaly návrh KSČM, podle kterého by se šéfem dolní komory stal sociální demokrat, který by ale v případě dvojnásobného neúspěchu ODS při sestavování vlády navrhl premiéra, na kterém by se shodli předsedové všech pěti parlamentních stran. ČSSD se ale takový návrh nezamlouvá. Chtěla by předsedu Sněmovny bez podmínek. [celá zpráva]

"Sám pro sebe cítím, že existuje doba, kdy se budu muset rozhodnout změnit taktiku, a ta doba ještě nepřišla," uvedl Topolánek.

Reklama

Související články

Klaus přijal na Hradě šéfa komunistů Filipa

Poprvé v historii samostatné České republiky se předseda komunistické strany dočkal oficiálního pozvání na Hrad. Šéf KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek probíral...

Výběr článků

Načítám