Hlavní obsah

Klaus smířlivostí zaskočil část ODS

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václav Klaus zaskočil některé stranické kolegy smířlivým postojem ke KSČM, jejíž hlasy chce získat při pátečním souboji o Hrad. V rozporu je s Klausem i jinak silně loajální šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Foto: Kamil Navrátil

L´ubo Dobrovoda

Článek

"ODS je hodně vyhraněná právě jako antikomunistická," řekl. Klaus v sobotní Šponě ČT prohlásil: "Já jsem vždycky antikomunismus jako takový považoval za slabou, nedostačující doktrínu. Slabý nedostačující pohled..." Tlustý na dotaz, zda Klausův výrok chápe před prezidentskou volbou jako účelový, odpověděl: "Je to výraz všeobecné snahy se soustřeďovat na vytyčování pozitivních cílů."

Podle Tlustého jsou před páteční volbou šance obou hlavních rivalů Klause a expremiéra Miloše Zemana vyrovnané. Pokud jde o loajalitu poslanců ODS svému kandidátovi, Tlustý poznamenal: "Já si jistý nejsem nikdy ničím. Ale doufám, že 99 procent lidí v našem klubu má jasno."

Langer: dveře jim neotevřeme

Klausova slova v sobotním pořadu nechtěl komentovat místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS): "To je věc pana čestného předsedy," řekl Právu. Langer souhlasí s Klausem, že postavit kariéru na antikomunismu je málo. "Ale nemyslím si, že antikomunismus je překonaný. Je to životní postoj, který tváří v tvář rostoucímu vlivu komunistů je stále aktuální," soudí Langer.

Na rozdíl od některých vyjednavačů si místopředseda Sněmovny nemyslí, že má Klaus šanci získat od Grebeníčkovy strany podporu. "Doufám, že si zejména nekomunističtí zákonodárci uvědomí, že Miloš Zeman na Hradě znamená otevření dveří komunistům do příští vlády nebo i ještě do této vlády. To je strategie, kterou on zvolil a kterou zvolili komunisté," soudí dále Langer. Ke skutečnosti, že i ODS u KSČM za Klause lobbuje, Langer poznamenal: "Ale rozhodně jim nemůžeme slibovat něco takového."

Bendl by raději přímou volbu

Místopředseda ODS Petr Bendl volá po přímé volbě prezidenta, aby se jeho strana napříště mohla vyhnout jednání s KSČM. "Jsem přesvědčený, že komunismus sám o sobě je prostě nebezpečný. Nejsem si úplně jistý, že komunisté se zcela zbavili toho svého vidění světa z před roku 89," řekl Bendl a dodal: "Skutečností je, že jsou reálnou silou uvnitř parlamentu. Že s nimi jednají všichni, je zjevné. Proto se mi zdá lepší přímá volba."

Reklama

Výběr článků

Načítám