Hlavní obsah

Klaus reformu podepíše, přál by si ji ale razantnější

PRAHA

Prezident Václav Klaus řekl ve středu ráno v rozhovoru pro Českou televizi, že pokud vládní reforma projde Parlamentem, podepíše ji i přes to, že by preferoval razantnější kroky. V českých poměrech je však podle Klause navržená reforma tím jediným, co lze udělat. Vláda má návrh reformy schválit na svém středečním zasedání, část koalice však má k některým bodům výhrady.

Článek

Prezident označil vládní návrh reformy za realistický krok."Bude mít i tak problémy být schválen. V našich poměrech je to jediné, co se dá udělat," uvedl Klaus a dodal: "Samozřejmě bych si přál, aby ten krok byl větší."

Klaus také připomněl ekonomické reformy, které učinila jeho vláda v roce 1997. "V tu chvíli to musím porovnávat s tím, co já jsem zažil, a nejenom dramatické zásahy na počátku 90. let, ale i ony pověstné balíčky někdy v roce 1997," řekl Klaus. "Když si propočtu čísla, ze kterých my jsme udělali rychlý zákrok, s tím, co je teď velikánská reforma připravovaná řadu měsíců, tak to musím označit za krok relativně malý," zhodnotil prezident.

Jde o krok správným směrem, míní prezident

Klaus ale odmítl konkrétně říci, zda by se mu líbila vize reformy, jak ji prezentuje poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. "Byl bych rád, kdyby všichni ti diskutující přijali, že ano, jde o krok správným směrem a diskutujme o tom, že někomu se zdá strašně malinký, někomu se zdá jediný možný a někomu zase až příliš velký," uvedl Klaus.

Vláda má definitivně schválit návrh první etapy reformy veřejných financí na svém středečním zasedání. Během léta ji pak bude obhajovat ve Sněmovně. Chystané změny v daňové, sociální a zdravotnické oblasti, o nichž začala jednat minulý týden, sepsala do jednoho zákona o stabilizaci veřejných financí.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) před týdnem prohlásil, že ministři se shodli na všech základních principech reformy, nedořešené zůstaly především daňově odečitatelné položky. V koalici existují i rozdílné názory na podobu ekologických daní. Lidovci mají výhrady k poplatkům u lékaře - chtějí, aby je neplatily děti do 15 let a těhotné ženy. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ale v této věci ustoupit nehodlá. [celá zpráva]

Odboráři? Žádné štiky, spíš kapříci

Mezi dalšími kritiky chystané reformy jsou odboráři. Klaus poznamenal, že počítá s tím, že proti reformě budou protestovat. Zároveň si ale neodpoustil štiplavou poznámku, že čeští odboráři ve srovnání s některými svými kolegy v zahraničí "nic fatálního v naší zemi nedělají". Spíše než "štika v rybníce" jsou podle něj odboráři v ČR "spořádaný kapřík, který se má docela dobře".

Klaus připomněl statistiku prostávkovaných dnů, podle níž si Češi ve srovnání se zahraničím vedou docela dobře, což prezident ocenil. "Rozhodně je ale nechci k ničemu ponoukat," dodal na adresu odborářů.

Anketa

Navrhované reformní kroky nynější vlády jsou podle vás
málo razantní
39,3 %
příliš razantní
57,7 %
adekvátní
3 %
Celkem hlasovalo 9646 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Škromach označil Tlustého návrh za divadýlko

Spory uvnitř ODS kvůli daňové reformě byly jedním z klíčových témat obou nedělních diskusních pořadů. Dominovaly Otázkám Václava Moravce, kde se střetli bývalý...

Výběr článků

Načítám