Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon o přímé volbě prezidenta

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podepsal ústavní zákon o přímé volbě prezidenta. Se zavedením přímé volby Klaus nesouhlasil, přesto se rozhodl jej podepsat, ač jeho postoj nemá na legislativní proces v případě ústavních zákonů přímý vliv. Ústavní zákony totiž prezident nemůže vracet parlamentu k přepracování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

O podepsání ústavního zákona stručně informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat krátce po návratu prezidenta z pracovní cesty v Turecku.

Svým odmítavým postojem k přímé volbě se Klaus nijak netajil, vládní návrh zákona, který prošel oběma komorami parlamentu se souhlasem opoziční ČSSD, označil za fatální chybu a populismus. [celá zpráva]

S historicky dosud neověřeným prvkem v české Ústavě měli problém i politologové. [celá zpráva]

Poslanci schválili za poslední desetiletí patnáctkrát zamítnutý zákon v prosinci. Třípětinová většina nutná pro schválení změny Ústavy se našla i v Senátu začátkem února. Jestliže se podaří parlamentu včas schválit prováděcí zákon a stihnou se všechny doprovodné procesy, tak by si občané mohli volit už Klausova nástupce začátkem roku 2013.

Anketa

Souhlasíte s přímou volbou prezidenta?
Ano, lidé mají právo zvolit si hlavu státu
83,7 %
Ne, prezidenta mají volit odborníci
16,3 %
Celkem hlasovalo 15696 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přímá volba prezidenta ve Sněmovně prošla

Poslanci přijali novelu Ústavy, která má umožnit přímou volbu prezidenta. Pro přijetí je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách parlamentu. Ve Sněmovně...

Výběr článků

Načítám