Hlavní obsah

Nečas: Od začátku bylo jasné, že do přímé volby se přihlásí podivné postavičky

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) se ve středu pobavil nad článkem v Právu, ve kterém šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha uvedl, že přímá volba prezidenta ztrácí jejich podporu, jelikož se obávají kandidatury Tomia Okamury. Podle Nečase to je úsměvný argument, který jen potvrzuje, že soc. dem. si žádnou přímou volbu prezidenta, byť po 20 let proklamovanou, nepřeje.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Považuji za úsměvné, pokud pan Vícha něco takového říká. Bylo přece od samého začátku jasné, že jakmile bude přímá volba schválena, vynoří se řada podivných postaviček. Tvářit se teď překvapeně, že některé perzóny kandidují, nemůže být na základě reálného úsudku,“ řekl pobaveně Nečas po jednání vlády.

Podle něj se tím potvrzuje, že sociální demokraté ve skutečnosti přímou volbu prezidenta nechtějí. „Dostali se do pasti vlastního pokrytectví, teď už je těžké couvnout,“ doplnil Nečas.

Vícha v Právu řekl, že jméno viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Okamury je příkladem toho, že přímá volba by mohla zlákat ke kandidatuře například televizní celebrity, politicky nečitelné kandidáty nebo populistické zájemce. [celá zpráva]

Podle něj taková rizika odrazují část senátorů, aby pro ústavní zákon zvedla ruku. Vícha odhadl, že 24 senátorů ČSSD ze 41 by hlasovalo pro. Proto bude zákon potřebovat ke schválení při plném počtu senátorů dalších 25 hlasů. Přestože v rámci koaliční dohody občanští demokraté hlasovali ve Sněmovně pro přijetí zákona, v Senátu až tak poslušní být nemusí. Nečas ale ujistil, že senátory se pokusí osobně přesvědčit, aby zákon podpořili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám