Hlavní obsah

Klaus míří do jámy lvové, pronese projev v europarlamentu

PRAHA

Prezident Václav Klaus je na čtvrtek ohlášen přímo v srdci jím tolik kritizované Evropské unie. V Evropském parlamentu (EP) má český prezident, jinak evropsky proslulý jako odpůrce Lisabonské smlouvy a další integrace, vystoupit před polednem s projevem. Jde o tradiční akci, kdy před zákonodárce předstupují zástupci členské země, která právě EU předsedá.

Foto: Petr David Josek, ČTK

Prezident České republiky Václav Klaus s předsedou Evropského parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem

Článek

Očekává se, že Klaus v projevu zřejmě kromě jiného zmíní hospodářskou krizi, která nyní Evropu sužuje. Tyto potíže, jež přirovnal ke chřipce, však podle něj skončí samy od sebe a zásahy státu v tom hrají "miniaturní roli“.

Hlava ČR to ale nebude mít v EP lehké. Právě s delegací europoslanců pod vedením šéfa EP Hanse-Gerta Pötteringa se totiž prezident počátkem prosince v Praze dostal do nebývale ostrého sporu kvůli Lisabonu. Hrad si tehdy stěžoval, že jeden z jejích členů, šéf zelené frakce v EP Daniel Cohn-Bendit, pojal schůzku jako "velkou provokaci“.

Čeští poslanci ve středu lisabonský dokument schválili, po případném souhlasu Senátu tak bude chybět jen prezidentův podpis. Řadu europoslanců pobuřuje také Klausův kritický postoj ohledně globálního oteplování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám