Hlavní obsah

Klaus: Melčákem pohybuje někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jenišovice (Chrudimsko)

Prezident Václav Klaus při úterním setkání s obyvateli Jenišovic na Chrudimsku vyjádřil přesvědčení, že za ústavní stížností, kterou podal poslanec Miloš Melčák proti způsobu zkrácení funkčního období Sněmovny, stojí ve skutečnosti někdo jiný. Melčáka označil za "nastrčenou figurku".

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

"Pan Melčák je nastrčená figurka v této hře, a kdo ji vyvolal, je někdo jiný. Panem Melčákem pohybuje někdo jiný," řekl na dotaz jednoho z obyvatel Jenišovic.

"Pan Melčák je nastrčená figurka v této hře, a kdo ji vyvolal, je někdo jiný. Panem Melčákem pohybuje někdo jiný," řekl na dotaz jednoho z obyvatel Jenišovic.

Melčák podal k ÚS stížnost, kterou spojil s návrhem na zrušení zákona. Ústavní soud až do doby věcného projednání návrhu odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb do sněmovny. Termín hlasování, původně plánovaného na 9. a 10. října, zatím není známý. Politické strany jednají o možnostech dalšího postupu.

Je to nepěkná hra s obyvateli ČR, řekl Klaus

Odsun předčasných voleb Klaus označil za nepěkné hrátky s obyvateli Česka. "Mě to strašně mrzí, považuji to za tragickou chybu a nezodpovědnost těch lidí, kteří tuto krizi vyvolali," uvedl Klaus, který přijel do Pardubického kraje na třídenní návštěvu. Ve středu jeho pobyt v kraji končí.

Návrh poslance Melčáka v těchto dnech bez přítomnosti veřejnosti projednává i plénum Ústavního soudu. Veřejné jednání je naplánováno na čtvrtek, kdy soudci vyslechnou názor Melčáka a jeho zástupce Jana Kalvody, jenž stížnost připravil. Promluví také zástupci Sněmovny a Senátu, kteří jsou účastníky řízení.

Pokud Ústavní soud ve čtvrtek znemožní předčasné volby v původně stanoveném říjnovém termínu provést, chce parlament schválit ústavní změny, aby se mohly předčasné volby uspořádat co nejdříve, pravděpodobně v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám