Hlavní obsah

Kempy zdražily, i tak je o ně zájem velký

Právo, kal, vor, rap, miv

Většina tuzemských kempů musela zdražit, zájem o dovolenou ve stanech, chatkách nebo obytných vozech je nadále veliký.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vodáci v kempu Zrcadlová koza

Článek

Ve Středočeském kraji mají leckde letní měsíce už téměř zarezervované. To je případ i Duo kempu v Nové Vsi u Branžeže na Mladoboleslavsku. Návštěvníci se do něj vracejí hlavně kvůli blízkosti Českého ráje a kvůli velkému rybníku, na němž se dají půjčit šlapadla.

„Kvůli rostoucím cenám jsme bohužel zdražovat museli, asi tak o 15 až 18 procent,“ řekla Právu vedoucí kempu Markéta Forejtová.

Vyhraje ten nejlevnější

V oblíbeném Autokempu Karlštejn dokonce zájemce o některé letní termíny odmítají. „Máme docela plno,“ řekla pracovnice kempu, podle níž se najde na prázdniny už jen pár volných míst.

Kousek od Pálavy vyrostl nový kemp. Bydlet v něm ale nelze

Film

Také jihočeské kempy a penziony, především ty v okolí Lipna, se už začínají plnit prvními turisty. I tady zdražovali. „Ceny elektřiny, plynu, ropy a všeho šly nahoru. Ceny ubytování jsme nechali stejné jako loni, za kempování jsme je mírně zvedli,“ řekla Tereza Wilzingerová, provozovatelka Camping Resortu Frymburk.

Na dovolenou pod stan do některého z lipenských kempů se chystá i rodina Hokrova z Českých Budějovic. „Máme tři děti, takže nějaké vyskakování si z finančních důvodů dovolit bohužel nemůžeme. Kemp vybíráme podle cen, vyhraje ten nejlevnější, myslím, že takto letos bude dovolenou řešit více rodin,“ řekl Karel Hokr s tím, že finanční stránka je omezuje také v délce pobytu. „Více než týden určitě pod stanem nebudeme, na to zkrátka nemáme,“ dodal ­Hokr.

Obliba karavanů

Většinu z padesátky malých a desítky velkých chatek má na letošní léto zarezervovánu i autokempink Sedmihorky v Českém ráji u Turnova. „Teď je tady ubytována zhruba stovka lidí, což je na květen obvyklý počet,“ konstatoval Josef Bém, správce sedmihorského kempu zaměřeného na rodinnou rekreaci.

Na začátku roku se v Česku ubytovalo desetkrát více turistů než loni

Ekonomika

Kemp letos zareagoval na současný trend, kdy mnozí lidé kvůli v čase covidu zavřeným hotelům přešli na obytné vozy.

„Obliba karavanů nebývale vzrostla. Předpokládáme, že řada lidí u tohoto typu rekreace zůstane. Pro letošek jsme proto rozšířili počet kompletně vybavených stání pro obytné vozy na dvaasedmdesát,“ přiblížil Bém, jenž se příliš neobává skutečnosti, že Češi mají kvůli inflaci stále hlouběji do kapsy.

Do léta vstupuje s desetiprocentním navýšením cen i kemp Merkur na břehu horní novomlýnské nádrže v Pasohlávkách na Brněnsku. „Letošní sezona by mohla být zhruba na úrovni dvou předchozích let. Samozřejmě v závislosti na počasí. Pokud léto neproprší, bude dobrá,“ řekl Právu Tomáš Ingr, který má kemp na starosti.

Majitel kempu koupil v aukci ponorku z bondovky, teď slouží hostům

Muži

„Zdá se, že současné zdražování ještě sezonu neovlivní. Obávám se ale, že na nás naplno dolehne až příští rok,“ míní Ingr s tím, že v jejich prospěch hraje konec pandemie a touha lidí cestovat a užít si dovolenou.

Pro návštěvy kempu bez ubytování, tedy za účelem koupání a podobně, stokorunovou sazbu za vstup nemění. „Jak to bude dál, je velká neznámá. Ceny budou kopírovat inflaci, tomu se nevyhneme. Může se stát, že ceny v příštím roce budou o dvacet procent vyšší než letos. Radost z toho nemáme,“ dodal ­Ingr.

Reklama

Výběr článků

Načítám