Hlavní obsah

Kdo by mohl nahradit Pocheho? Státní tajemník, bývalý náměstek či exministr

Novinky, Barbora Zpěváčková

Část vedení ČSSD tlačí na to, aby se europoslanec Miroslav Poche vzdal ambicí stát se ministrem zahraničí. Místo něj by v Černínském paláci mohl usednout bývalý šéf české diplomacie Jan Kohout, státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař či někdejší náměstek na ministerstvu zahraničí Lukáš Kaucký.

Foto: Novinky.cz s Právo a ČTK, MZV ČR a Vláda.cz

Stane se někdo z nich ministrem zahraničí? Zleva: Lukáš Kaucký, Aleš Chmelař a Jan Kohout

Článek

Tři možné adepty v rozhovoru pro Právo zmínil první místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Bývalý jihočeský hejtman se netají názorem, že Poche by se měl nominace vzdát. [celá zpráva]

Co řekl Zimola Právu?
Už jsem zmínil bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta, možná bych mohl zmínit – ale prosím, aby se na mě ti lidé nezlobili za takový „polibek“ – pana Aleše Chmelaře, který je státním tajemníkem pro evropské záležitosti na Úřadu vlády, mohl by to být Lukáš Kaucký, bývalý náměstek na ministerstvu zahraničí. V ČSSD je řada schopných lidí.

Pokud by se ministrem stal Jan Kohout (57), jednalo by se o takový politický hattrick. Kohout totiž šéfoval české diplomacii už dvakrát, a to v úřednické vládě Jana Fischera a v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Kohout dříve působil v OSN a také jako velvyslanec České republiky při EU. Ještě před ministerským angažmá pracoval v Černínském paláci jako náměstek. Od roku 1995 je členem ČSSD, v letech 1986 až 1989 byl členem KSČ.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Někdejší náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký

V Černínském paláci by mohl usednout také bývalý náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký (36). Jako náměstek Lubomíra Zaorálka působil v letech 2014 až 2017, skončil kvůli novému vedení resortu.

Kaucký je od roku 2010 je zastupitelem Prahy, rok byl radním pro oblast kultury a cestovního ruchu. V letech 2010 až 2014 vedl Mladé sociální demokraty.

Chmelař se do vlády nežene

Zimola zmínil také jméno státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře (30). Na úřad vlády nastoupil Chmelař v roce 2014 jako hlavní evropský analytik. Státním tajemníkem se stal vloni v červnu za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Vláda.cz

Aleš Chmelař

Před tím pracoval v Bruselu jako výzkumný pracovník v oblasti finančních trhů v Centru pro studium evropských politik. Chmelař, který je řadovým členem ČSSD, se však do vlády nehrne.

„Důvěry si cením, ale o změně pracoviště neuvažuji. Evropská politika vlády je pro mě v tuto chvíli prioritou,“ sdělil Novinkám Chmelař. Kohout a Kaucký na dotaz nereagovali.

Poche se nechce vzdát

Původně se mluvilo o tom, že diplomacii by mohl znovu vést exministr Lubomír Zaorálek. Ve vládě ale být nechce.

Ministerstvo zahraničí dočasně řídí šéf soc. dem. Jan Hamáček, který je i ministrem vnitra. Pocheho odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman. Europoslanec však nezvažuje, že by nominaci do Černínského paláce vzdal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám